UN osudile rusku aneksiju ukrajinskih teritorija, Srbija podržala rezoluciju

Za usvajanje Rezolucije, čiji je nacrt izradila EU, gasale su 143 zemlje članice Generalne skupštine, dok su samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv

13.10.2022. 08:17
  • Podeli:
UN_glasanje_osuda_Rusija_aneksija_Ukrajina_Foto Reuters-1665642343126.webp Foto: Reuters

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Rezoluciju kojom se osuđuje održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji u četiri ukrajinske oblasti, Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona.

Za usvajanje Rezolucije, čiji nacrt je izradila Evropska unija, gasale su 143 zemlje članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (od 193), među kojima je i Srbija.

Samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv: Sirija, Nikaragva, Severna Koreja i Belorusija. Uzdržano je bilo 35 zemalja, među kojima i Kina, dok ostale nisu glasale, prenosi Rojters.

Od Moskve se, u usvojenoj meri, zahteva da "hitno i bezuslovno" odustane od navodnih aneksija, a insistira se i na hitnom, potpunom i bezuslovnom povlačenju ruskih snaga sa celokupne medunarodno priznate ukrajinske teritorije.

U Rezoluciji se osuđuje "pokušaj nelegalne aneksije četiri delimično okupirana regiona u Ukrajini" i pozivaju sve zemlje da ne priznaju taj potez.

"Ovo je izvanredno", rekao je novinarima posle glasanja ukrajinski ambasador pri UN Sergej Kislica, dok je američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild naglasila da rezultat glasanja pokazuje da Rusija ne može da zastraši svet.

Rezolucija poziva i na jačanje diplomatske međunarodne izolacije Rusije. U dokumentu se potvrđuje suverenitet, nezavisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njenih medunarodno priznatih granica.

Kineski ambasador je izjavio da je njegova zemlja bila uzdržana zato što ne veruje da će rezolucija pomoći "deeskalaciji situacije, nastavku dijaloga i promovisanju političkog rešenja krize".

"Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu. Međutim, sutra može da bude napadnuta teritorija neke druge zemlje. Šta bi ste očekivali od ovog tela", izjavila je američka ambasadorka Tomas-Grinfild uoci glasanja.

Ruski ambasador pri svetskoj organizaciji Vasilij Nebenzija rekao je pre samog glasanja da je rezolucija "ispolitizovana i da predstavlja otvorenu provokaciju" i dodao da bi "mogla da uništi napore za diplomatsko rešenje krize".

Referendumi u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti o priključenju Rusiji održani su od 23. do 27. septembra. Nakon toga u Moskvi je održana ceremonija potpisivanja sporazuma o stupanju novih teritorija u sastav Ruske Federacije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()