UNA analiza: Kako su zapaljiva retorika i verbalno nasilje podstakli atentat na Trampa

U proteklih nekoliko godina medijski natpisi o Donaldu Trampu su išli od pogrdnih nadimaka, do otvorenih pretnji smrću

Autor: Emilija Pešić
17.07.2024. 19:45
  • Podeli:

Posle atentata na Donalda Trampa teorije zavere i mržnja zavladali su društvenim mrežama.

Istovremeno, Tramp je bio meta pretnji i uvreda u medijima godinama pre tog događaja. Činjenica je sledeća - nekoliko centimetara udesno i Trampa ne bi bilo. Da li bi u tom slučaju oživeo čuveni stih Branka Miljkovića - "Ubi me prejaka reč"?

Motiv napada na Trampa još je misterija. Ipak, šira atmosfera u kojoj je napadač delovao - užasavajuće je poznata, i na to upozoravaju mediji širom sveta.

U proteklih nekoliko godina medijski natpisi o Donaldu Trampu su išli od pogrdnih nadimaka, do otvorenih pretnji smrću od strane poznatih ličnosti, aktivista, političkih elita...

Pojedinci su  pozivali otvoreno na ustanak protiv  vlasti, a Tramp je nazivan "diktatorom" i "neprijateljem države".

„Imate pravo da se koristite i hiperbolom i metaforom, ali nije fer reći da je u redu da neki dvadesetogodišnjak sluša da je Tramp Hitler i da treba spasiti zemlju od tog ludaka, koji će nas odvesti u tiraniju. Onda taj dvadesetogodišnjak kaže sebi pa čekajte, moj tata ima pušku, ja bih mogao da rešim naciju ove opasnosti. Ali ni ni fer reći da je sad zbog njega neko drugi kriv, ali red je da barem kada govorimo – vodimo računa o tome koliko su reči moćne“, ističe za UNU novinarka Ljiljana Smajlović.

Politička polarizacija, koja u Americi poslednjih meseci dostiže svoj maksimum, nesumnjivo je uticala na ovakav ishod.  Uz to, atentat na Trampa otvara nove teme oko kojih će se graditi političke debate, kao što su  - potpuno legalno posedovanje oružja i sve veći broj zatvorenika na slobodi zbog demokratske politike blažih sankcija.

„Nesumnjivo da je polarizacija doprinela tome, ali bilo bi prejednostavno reći da je to jedini uzrok, iako će sigurno republikanci insistirati na tome, to već vidimo iz izjava senatora Tima Skota, kandidata za potpredsednika. Oni svi potenciraju da je zapravo retorika demokrata doprinela tome da se stavi nišan na Donalda Trampa. Retorika je nesumnjivo toksična, ali sa obe strane i za 
Ameriku bi bilo dobro da se ta retorika spusti“, objašnjava za UNU docent Fakulteta političkih nauka dr Milan Krstić.

Metak nije izbegao samo Tramp, nego čitavo društvo koje je, kako prenose tamošnji mediji, zapaljiva retorika dovela do ivice ambisa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()