Izrael se sprema za novi napad na Gazu: Žestoke borbe IDF-a sa Hamasom i Islamskim džihadom

Izrael najavio novi napad na Gazu uoči sastanka posrednika u Dohi

05.06.2024. 15:44
  • Podeli:
izrael, gaza, pojas gaze, područje oko bolnice al-šifa, izraelski napadi - 2 april 2024 - profimedia-660bf0b91f7a2.webp Foto: Profimedia

Izrael je danas najavio novu vojnu kampanju protiv Hamasa u centralnoj Gazi, a palestinski lekari su objavili su da je u izraelskim napadima na enklavu ubijeno desetine ljudi, uoči pregovora između američkih, egipatskih i katarskih posrednika u pokušaju da se finalizuje sporazum o prekidu vatre.

Naoružana krila Hamasa i Islamskog džihada saopštila su da su vodila borbene borbe sa izraelskim snagama u oblastima širom enklave usled pritiska da polože oružje, prenosi Rojters.

Najmanje 44 Palestinca, uključujući dvoje dece, su ubijena u izraelskim vojnim napadima u centralnim oblastima Pojasa Gaze od utorka, saopštili su zdravstveni zvaničnici u enklavi.

Izraelska vojska je saopštila da su avioni gađali mete militanata Hamasa u centralnoj Gazi, dok su kopnene snage delovale "na fokusiran način uz uputstva obaveštajnih službi" u izbegličkom naselju Al-Bureidž.

''Snage 98. divizije započele su preciznu kampanju u oblastima Istočnog Bureidža i Istočnog Deir al-Balaha, iznad i ispod zemlje u isto vreme“, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Danas je u Dohi sastaju predstavnici SAD, Katara i Egipta kako bi se finalizovao sporazum o prekidu vatre u Gazi, a očekuje se da šef CIA Vilijams Berns razgovara sa katarskim premijerom Mohamedom bin Abdulrahmanom bin Džasimom Al Tanijem.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je da SAD još uvek čekaju odgovor militantne grupe Hamas na izraelski predlog o prekidu vatre koji je izneo američki predsednik Džozef Bajden u petak.

Katar je u utroak dostavio Hamasu predlog koji podrazumeva tri faze koje je predstavio Bajden.

Portparol Hamasa je u utorak napomenuo da ta grupa ne može da pristane na bilo kakav dogovor ukoliko se Izrael ne obaveže na trajno primirje i potpuno povlačenje iz Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu više puta je ponovio da neće biti trajnog mira sve dok Hamas ne bude uništen.

Plan koji je izneo Bajden u petak podržale su Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Japan, Kanada i Italija, dok su Jordan, Saudijska Arabija, Katar, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali Izrael i Hamas da plan razmotre "ozbiljno i pozitivno".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()