Uprkos ogromnim protestima: Francuski parlament usvojio plan reforme penzionog sistema

Makron traži da se penziona granica podigne sa 62 na 64 navršene godine života

12.03.2023. 09:02
  • Podeli:
protesti pariz - reuters-640c9bf3ab81e.webp Foto: Reuters

Nakon višenedeljnih protesta širom Francuske koji su paralisali državu, gornji dom francuskog parlamenta usvojio je plan reforme penzionog sistema, koji je predložio predsednik Francuske Emanuel Makron. 

Nakog što je 195 senatora glasalo "za", a 112 "protiv", predlog je usvojen u francuskom Senatu, preneo je Rojters.

U sredu bi o ovom predlogu trebalo da se izjasni i komitet kog čine poslanici donjeg i gornjeg doma francuskog parlamenta, a ukoliko bude usvojen, nakon toga će o njemu se ponovo izjašnjavati gornji  i donji dom parlamenta, odnosno Senat i Nacionalna skupština.

Rojters, međutim, navodi da je ishod glasanja u Nacionalnoj skupštini neizvestan, s obzirom da su Makronovoj stranci potrebni glasovi saveznika kako bi predlog reforme penzionog sistema bio usvojen.

Makronov predlog reforme penzionog sistema izazvao je višenedeljne proteste širom Francuske.

Demonstranti su i u subotu u celoj Francuskoj izašli na nove proteste protiv planirane reforme, ali odziv je bio manji nego što se očekivalo.

Najveći odziv demonstarnata zabeležen je u utorak, kada je prema podacima francuske Vlade, protestovalo 1.280.000 ljudi.

Makron insistira na reformi kojom bi se odlazak u penziju podigao sa 62 na 64 godine, navodeći da je takva odluka od vitalnog značaja kako bi se izbegao kolaps državnog penzionog sistema.  

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()