Uragan opustošio delove Kube: Leteli krovovi i drveće, putevi blokirani

Nacionalni centar za uragane upozorio je stanovnike Floride da ističe vreme za pripreme, jer je veliki uragan napustio zapadnu Kubu

28.09.2022. 19:51
  • Podeli:
kuba_tajfun_Tanjug-1664376682620.webp Foto: AP Photo/Ramon Espinosa/Tanjug

Dok se kod nas u regionu vreme uglavnom stabilizovalo, na drugom kraju sveta, uragan koji je nazvan Ijan je pogodio Kubu. 

Više od milion ljudi je sinoć ostalo bez struje, uništeni su mnogi domovi, a sledeća na njegovom putu je Florida. 

Snažni udari vetra, brzine do 195 km/h razbilijali su prozore i čupali metalne krovove sa kuća i zgrada širom regiona, gde su mnoge kuće stare decenijama, a infrastruktura zastarela. 

Putevi u oblastima direktno pogođenim uraganom ostali su neprohodni, blokirani oborenim drvećem i dalekovodima. 

"Prestravljeni smo zbog onog što se desilo. Ne znamo šta da radimo. Sve je razbijeno. Pogledajte u kakvom je stanju", kaže Ana Julija Gomez.

Uragan je pogodio Kubu u vreme teške ekonomske krize. 

Čak i pre oluje, višesatni nestanci struje postali su svakodnevni događaji u većem delu zemlje, a nestašica hrane, lekova i goriva će sada dodatno otežati oporavak od nepogode. 

Uragan je prvo stigao do pokrajine Pinar del Rio, koja je ruralna, slabo naseljena, ali je najveći proizvođač poljoprivrednih useva i duvana. 

Državni mediji navode da su farmeri obezbedili 33.000 tona duvana u skladištima od ranijih berbi, ali su mnogi objekti na farmama sravnjeni sa zemljom. 

Očekuje se da će oluja jačati nakon što je izbila iznad toplih voda Meksičkog zaliva. 

"To je bilo katastrofalno. Nikada ranije nisam ovako nešto video. Ponekad ovde prolaze uragani, ali ne ove veličine. Uništio je naše kuće, naše kolibe za sušenje duvana, naše farme, voćke, sve", kaže uzgajivač duvana Abel Hernandez. 

Nacionalni centar za uragane upozorio je stanovnike Floride da ističe vreme za pripreme, jer je veliki uragan napustio zapadnu Kubu. Poslednji jak uragan koji je pogodio tu oblast bio je davne 1921. godine, kada su vetrovi dostizali brzinu od 200km/h.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()