Uručena Nobelova nagrada za mir

Osim NVO 'Memorijal', zabranjene u Rusiji, ovogodišnja nagrada je dodeljena zatvorenom beloruskom borcu za ljudska prava Alesu Bjaljackom i ukrajinskoj organizaciji Centar za građanske slobode

10.12.2022. 14:52
  • Podeli:
Nobelova nagrada za mir_NVO Memorijal_Jan Račinski_Foto Reuters-63948e7fcf50a.webp Foto: Reuters

Poznati ruski aktivista za ljudska prava Jan Račinski iz nevladine organizacije "Memorijal", kojoj je dodeljena ovogodišnja Nobelova nagrada za mir, izjavio je da su ruske vlasti tražile od te organizacije da odbije nagradu, ali da on to nije prihvatio.

Nobelova nagrada za mir je, osim NVO "Memorijal", dodeljena i beloruskom borcu za ljudska prava Alesu Bjaljackom, koji se nalazi u zatvoru, kao i ukrajinskoj organizaciji Centar za građanske slobode.

Organizaciji za ljudska prava "Memorijal", koja više od 30 godina – od raspada Sovjetskog Saveza do današnjih dana – radi na razotkrivanju priča o milionima nevinih ljudi koji su pogubljeni, zarobljeni ili procesuirani i vreme Staljina i sovjetske ere, ranije ove godine je zabranjen rad.

Račinski je odlučio da prihvati nagradu, rekavši da "u današnjoj Rusiji ničija lična bezbednost nije zagarantovana", prenosi BBC. "Memorijal" je pre osam godina u Rusiji stavljen na listu "stranih agenata", za koje vlada tvrdi da su finansirane iz inostranstva, prenosi N1.

Organizacija je zatvorena pošto svoje objave na društvenim mrežama nije obeležila oznakom "strani agent", što je postalo zakonska obaveza.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()