Uspeh krajnje desnice na izborima za EP može da podstakne sukob oko duga u evrozoni

Veoma visok nivo duga u Francuskoj i Italiji predstavlja potencijal za sukob unutar evrozone, a investitori su već primetili ovaj rizik

11.06.2024. 11:21
  • Podeli:
glasanje za evropski parlament Sebastian Christoph Gollnowdpa via AP tanjug-66659a4c0b73e.webp Foto: Sebastian Christoph Gollnowdpa via AP Tanjug

Uspeh partija krajnje desnice na izborima za Evropski parlament (EP) bi mogao da podstakne sukob oko duga u evrozoni, izjavio je predsednik Instituta za ekonomska istraživanja IFO Klemens Fust na konferenciji u Drezdenu.

Prema njegovim rečima, veoma visok nivo duga u Francuskoj i Italiji predstavlja potencijal za sukob unutar evrozone, a investitori su već primetili ovaj rizik.

Fust smatra da će loš rezultat nemačkih Zelenih i SPD-a dodatno otežati rad vladajuće koalicije u Berlinu.

"Nemačka vlada ne odaje utisak da ima ubedljivu i zajedničku strategiju ekonomske politike za suočavanje sa ekonomskim izazovima koji su pred nama", dodaje čelnik IFO.

On je rekao da je nemačkoj ekonomskoj politici potrebna jasna strategija o tome kako da se uhvati u koštac sa velikim izazovima kao što su demografske promene, digitalizacija, globalno zagrevanje i uništavanje životne sredine.

Fust naglašava da nemački političari treba da budu iskreni povodom troškova dekarbonizacije i podrške za Ukrajinu, kao i da ukažu na posledice starenja stanovništva po sistem socijalnog osiguranja.

"Treba da ohrabrimo ljude, a ne da ih plašimo, i da im objasnimo kako da na najbolji način uradimo ono što je neophodno", zaključuje Fust.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()