Užasi rata u Ukrajini: Turska, Rumunija i Bugarska zajednički čiste Crno more od plutajućih mina

Ceremonija potpisivanja dogovora biće održana u Istanbulu 11. januara naredne godine

16.12.2023. 19:51
  • Podeli:
morske mine, mine u moru, mina, vojni brod, mornarica - shutterstock-657dc080849a3.webp Foto: Shutterstock

Turska, Rumunija i Bugarska planiraju u januaru da potpišu sporazum u cilju čišćenja Crnog mora od mina koje plutaju kao posledica rata u Ukrajini, rekao je danas ministar odbrane Turske Jasar Guler.

Zvaničnici država Crnog mora - Turske, Rumunije i Bugarske - susreli su se sa zvaničnicima Gruzije, Poljske i Ukrajine u aprilu 2022. godine da razgovaraju o čišćenju mina, nakon ruskog napada na Ukrajinu, preneo je Rojters.

Posle toga, ministri odbrane Turske, Rumunije i Bugarske susreli su se u oktobru u Briselu, a onda i u Ankari prošlog meseca kako bi radili na okončanju inicijative.

Govoreći na konferenciji za novinare u Ankari, Guler je rekao da će "trilateralna inicijativa" uključiti zasad samo Tursku, Rumuniju i Bugarsku, a ceremonija potpisivanja dogovora održaće se u Istanbulu 11. januara naredne godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()