Uzbuna za vazdušnu opasnost u celoj Ukrajini

Ukrajinske vlasti saopštile su da su ruske snage tokom noći na subotu granatirale nekoliko regija.

15.10.2022. 09:52
  • Podeli:
Harkiv Harkov Ukrajina_Reuters-1665819465399.webp Foto: Reuters

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da mu nije namera uništenje Ukrajine, a direktni sukob Rusije s NATO-om, kaže, vodio bi do globalne katastrofe.

Granatirano nekoliko regija

U Zaporožju, gradu na jugu Ukrajine, blizu ratišta pogođena je infrastruktura i odjekivale su eksplozije.

Guverner Oleh Staruh građane je upozorio da ostanu u skloništima. Lokalne vlasti saopštile su da je uništeno pet neprijateljskih dronova nad susednom regijom Dnjepropetrovsk.

Nešto nakon 7 sati ujutro za celu Ukrajinu proglašena je vazdušna opasnost u strahu od daljnjih napada.

Na Nikopolj noćas palo više od 50 projektila

Više od 50 ruskih granata ispaljeno je na Nikopolj tokom noći.

Ranjeni su 35-godišnji muškarac i 42-godišnja žena, rekao je guverner oblasti Dnjepropetrovsk Valentin Rezničenko.

Saudijska Arabija najavila humanitarnu pomoć od 400 miliona dolara

Saudijska Arabija će dati 400 miliona dolara humanitarne pomoći Ukrajini, objavila je saudijska državna novinska agencija SPA, dodajući da je prestolonaslednik Mohamed bin Salman u petak telefonirao ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom.

Prestolonaslednik je izrazio spremnost kraljevstva da nastavi s naporima posredovanja i podrži sve što pridonosi deeskalaciji.

SAD šalju novi paket pomoći sa municijom i vojnim vozilima

Novi paket sigurnosne pomoći Ukrajini od Sjedinjenih Država u iznosu od 725 milijuna dolara će prema očekivanjima uključivati municiju i vojna vozila, ali ne i značajne nove sposobnosti ili protivvazdušnu odbranu, izjavila su Reutersu u petak dva američka zvaničnika.

Paket pomoći je prvi nakon što su ove nedelje ruske snage ispalile projektile na civilna naselja u Ukrajini, a time bi se ukupna pomoć SAD-a za sigurnost povećala na više od 17,5 milijardi dolara otkako je Rusija 24. februara napala Ukrajinu.

Američki predsednik Džo Bajden ovlastio je državnog sekretara da "usmeri povlačenje do 725 miliona dolara u odbrambenim artiklima i uslugama Ministarstva odbrane, te vojnom obrazovanju i obuci" za pomoć Ukrajini.

Jedan od zvaničnika rekao je da je paket, iako se nije očekivalo da će uključivati materijal za borbu protiv raketnih napada, osmišljen kako bi ojačao sposobnost Ukrajine da uzvrati Rusiji u protivofanzivi u kojoj je poslednih nedelja oslobođeno veliko područje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()