Vanredno stanje u Kaliforniji: Nabujale reke, preplavljena naselja i autoputevi

Nabujale reke i potoci preplavile su nekoliko velikih autoputeva, nakon čega su naložene evakuacije stanovništva

11.03.2023. 08:24
  • Podeli:
Kalifornija_poplave_Foto Reuters-640bce665553c.webp Foto: Reuters

Nova oluja, praćena pljuskovima, grmljavinom i jakim vetrom, zahvatila je američku saveznu državu  Kaliforniju. Proglašeno je vanredno stanje, a  saobraćaj je poremećen jer postoji povećana pretnja od poplava.

U severnom delu te američke države naložene su evakuacije nakon što su nabujale reke i potoci, preplavljeno je nekoliko velikih autoputeva, prenosi Glas Amerike.

U okrugu Santa Kruz, nabujali potok razorio je deo glavne ulice u gradu Sokvel sa 10.000 stanovnika, gde je blokirano nekoliko četvrti.

U zalivu San Franciska, zbog poplava je blokirano nekoliko velikih autoputeva. Pripadnici hitnih službi u okrugu San Luis Obispo nadziru nasipe i nabujale reke, nakon bujične kiše.

U nekim delovima tog područja već je palo 13 centimetara kiše, dok bi u pojedinim oblastima između Los Anđelesa i San Franciska moglo da padne i trostruko više.

Predsednik Džozef Bajden proglasio je vanredno stanje u Kaliforniji, i naložio da se toj državi uputi federalna pomoć.

Guverner Gevin Njusom je proglasio vanredno stanje u 21 okrugu, što je prethodno uradio za 13 okruga.

Ranije su izdata upozorenja na evakuaciju stanovnika više zajednica u podnožju brda i planina, u kojima postoji rizik od poplava i klizišta. Takođe je naređena evakuacija malog broja stanovnika centralne obale.

Meteorolozi upozoravaju da bi saobraćaj u planinskom području mogao da bude otežan ili nemoguć tokom najnovije oluje koja je pogodila Kaliforniju. 

Očekuje se da će tokom narednih nekoliko dana pasti više od dva metra snega u višim planinskim područjima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()