Vašington Post: Darja Dugina ubijena umesto oca

CIA je od 2015. godine potrošila desetine miliona dolara kako bi pretvorila ukrajinske specijalne službe u jakog saveznika u borbi protiv Moskve

23.10.2023. 16:49
  • Podeli:
Darja Dugina profimedia-0716168799-653687ad4ea45.webp Foto: Profimedia

Ruski filozof Aleksandar Dugin bio je cilj operacije ukrajinskih tajnih službi, ali je ubijena njegova ćerka Darja, navodi "Vašington post", pozivajući se na američke i ukrajinske izvore.

Prema ovom listu, ukrajinske specijalne službe su u poslednjih 20-tak meseci odgovorne i za desetine drugih ubistava, među kojima i ratnog reportera Maksima Fomina, poznatog pod pseudonimom Vladlen Tatarski.

CIA je, tvrdi portal Vašington posta, od 2015. godine potrošila desetine miliona dolara kako bi pretvorila ukrajinske specijalne službe, stvorene za vreme SSSR, u jakog saveznika u borbi protiv Moskve.

CIA je isporučila Kijevu napredne sisteme za praćenje, američki instruktori obučavali su ukrajinsko obaveštajno osoblje kako u SAD, tako i u Ukrajini, a SAD su delile obaveštajne podatke u neviđenim razmerama pre pripajanja Krima Rusiji, navodi "Vašington post".

List tvrdi da pripadnici američkih specijalnih službi nisu učestvovali u planiranju operacija likvidacije neprijatelja Kijeva, već su samo poboljšavali mogućnosti ukrajinskih tajnih službi za prikupljanje informacija.

Ranije je šef Glavne uprave vojno-obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov u intervjuu na "Jutjubu" priznao da su kijevske vlasti umešane u ubistva poznatih Rusa.

Darja Dugina ubijena je 20. avgusta 2022. godine u eksploziji automobila kojim je upravljala. Automobil je eksplodirao kada je detonirana eksplozivna naprava postavljena na njemu.

Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da iza ubistva ruske novinarke stoje ukrajinske specijalne službe, a počinilac je državljanka Ukrajine Natalija Vovk, koja je sa ćerkom doputovala u Rusiju 23. jula.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()