Velike promene u Francuskoj: Policija kreće u akciju dronovima

Dekret o tim ovlašćenjima policije objavljen je u Službenom listu u četvrtak

21.04.2023. 11:32
  • Podeli:
Francuska_demonstracije_protesti_penziona reforma_policija_Foto Tanjug_AP Photo_Michel Spingler-641c90dae3670.webp Foto: Tanjug / AP Photo / Michel Spingler

Francuskoj policiji je od danas dozvoljeno da koristi dronove opremljene kamerama za širok spektar zadataka, uključujući praćenje masovnih skupova i kontrolu granica.

Nova uredba dozvoljava policiji, carini ili vojsci da koriste dronove da spreče napade na ljude ili imovinu, osiguraju bezbednost okupljanja na javnim mestima, kao i održavanje ili obnavljanje javnog reda kada je verovatno da će okupljanja ozbiljno remetiti javni red i mir. 

Dronovi se mogu koristiti i za prevenciju terorističkih akata, regulisanje transportnih tokova, nadzor granice i spasavanje ljudi, navodi se u dekretu. 

Uredbom se detaljno i u praksi sprovodi zakon o bezbednosti izglasan u parlamentu prošle godine, preneo je Rojters. 

Francuska organizacija za zaštitu privatnosti podataka CNIL zatražila je u martu da se objavi detaljna politika korišćenja, uključujući i informacije zainteresovane javnosti o upotrebi dronova.

Dekret o tim ovlašćenjima policije objavljen je u Službenom listu u četvrtak. 

To se dešava nešto više od godinu dana pre Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine i u vreme kada se održavaju masovni protesti protiv penzione reforme koju je predložio predsednik Emanuel Makron.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()