Veliki požar u fabrici u Berlinu: Gore i hemikalije, vatrogasci upozorili na toksičan dim

Četiri sprata zgrade potpuno su izgorela, a deo objekta se urušio

03.05.2024. 17:22
  • Podeli:
berlin, požar u fabrici dil metal, diehl - 3 maj 2024 - profimedia (1)-6634fe8e57dda.webp Foto: Profimedia

U fabrici Dil Metal u Berlinu danas je izbio požar i vatrogasne službe upozoravaju na širenje toksičnog dima, ali nema povređenih.

''Možemo potvrditi da u zgradi takođe gore hemikalije. Tu su se čuvali sumporna kiselina i bakar-cijanid. Postoji rizik da će se cijanid-vodonik formirati i dići u vazduh sa dimom'', rekao je za Bild Adrijan Vencel, portparol vatrogasne službe Berlina.

On je istakao da su četiri sprata zgrade potpuno izgorela i da se deo objekta urušio, a da snage imaju potreškoće da vatru unutra stave pod kontrolu.

Vencel je dodao da se na licu mesta nalazi oko 160 vatrogasaca i da svi nose zaštitna odela.

Vatrogasna služba je o incidentu obavestila stanovnike okolnih zgrada putem aplikacije za upozorenje, dok je Berlin izdao je zvanično obaveštenje o opasnosti u kojem se savetuje ljudima da izbegavaju to područje. 

Vatrogasci savetuju izbegavanje prostora oko preduzeća, zatvaranje prozora i vrata i isključivanje ventilacije i klimatizacije. Učenici i nastavnici iz okolnih škola su poslati kućama, a zatvorene su i prodavnice.

Foto: Profimedia

Uzrok požara trenutno nije poznat, a svi stanovnici su uspeli samostalno da se evakuišu.

Diehl Metal Applications upravlja sopstvenim sistemom galvanizacije za oplemenjivanje metalnih površina u zgradi, a pripada Dil Difens-u, koji razvija razvija PVO sistem IRIS-T, koji je trenutno u upotrebi u Ukrajini.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()