Veštačka inteligencija i Kongres SAD: Dokle su Amerikanci stigli u rešavanju velike brige?

Federalna komisija za komunikacije proglasila je ovog meseca nezakonite pozive upućene glasovima generisanim veštačkom inteligencijom

20.02.2024. 14:58
  • Podeli:
američki kongres, Kongres SAD, 30 jan 2024 - profimedia-65d4af876b6bf.webp Foto: Profimedia

Lideri Predstavničkog doma SAD saopštili su danas da pripremaju formiranje dvostranačke radne grupe koja će istražiti potencijalne zakone za rešavanje zabrinutosti u vezi sa veštačkom inteligencijom.

Republikanski predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson, i lider Demokrata Hakim Džefris, poručili su da će radna grupa biti zadužena za izradu sveobuhvatnog izveštaja i razmatranje ''zaštitnih ograda koje bi mogle biti prikladne za zaštitu nacije od trenutnih i novonastalih pretnji'', prenosi Rojters.

Izveštaj radne grupe će uključivati ''principe i preporuke koje gledaju u budućnost i predloge dvopartijske politike razvijene u konsultaciji sa komitetima'' u Kongresu.

Generativna veštačka inteligencija, koja može da kreira tekst, fotografije i video zapise na osnovu upita otvorenog tipa, izazvala je različite strahove, od onog da će određeni poslovi preko noći postati zastareli, preko uticaja na izbornu volju, do potencijalnog nadvladavanja ljudi i posledičnih katastrofa.

Posebnu pažnju privukao je automatizovani poziv koji je koristio generisani glas predsednika SAD Džozefa Bajdena koji je poručivao ljudima da ne glasaju za njega na predizborima Demokratske stranke u Nju Hempširu.

Federalna komisija za komunikacije proglasila je ovog meseca nezakonite pozive upućene glasovima generisanim veštačkom inteligencijom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()