Viktorija Nuland ide u Tursku: Erdoganu stiže dozvola za kupovinu 40 američkih lovaca F-16

Odluka Vašingtona doneta je samo nekoliko sati pošto su Turci prihvatili pristupanje Švedske u NATO

27.01.2024. 17:32
  • Podeli:
Borbeni avion_lovac_F-16-Poljsko vazduhoplovstvo_Foto Reutres (1)-646f0169df2fd.webp Foto: Reutres

Vršilac dužnosti zamenika američkog državnog sekretara Viktorija Nuland otputovaće u dvodnevnu posetu Turskoj, od 28. do 29. januara, sapšteno je danas iz Stejt departmenta.

Nuladnova će se u Ankari sastati sa sa visokim zvaničnicima turske vlade i poslovnim liderima s kojima će razgovarati o nizu bilateralnih, regionalnih i globalnih pitanja na kojima dve zemlje sarađuju. 

U međuvremenu, pošto je Ankara ratifikovala pristupanje Švedske NATO-u, a predsednik Redžep Tajip Erdogan to i potpisao, američka vlada je odobrila Turskoj kupovinu 40 novih borbenih aviona tipa F-16 u vrednosti od 23 milijarde dolara.

Dogovor uključuje i komplete za modernizaciju za 79 postojećih turskih lovaca F-16, prenosi AP.

Ta odluka Vašingtona doneta je samo nekoliko sati nakon što je Turska u petak  svoj "instrument o ratifikaciji" za pristupanje Švedske NATO-u deponovala Vašingtonu, gde se nalazi arhiva dokumenata Alijanse i nakon što je nekoliko ključnih članova Kongresa povuklo svoje primedbe na prodaju američkih borbenih aviona Turskoj.

Američki stejt department obavestio je Kongres da je takođe odobrena prodaja 40 lovaca F-35 Grčkoj u iznosu od 8,6 milijardi dolara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()