Više nije miljenik Zelenskog: Ukrajina zamrzla više od 80 miliona dolara imovine Kolomojskog

Kolomojski je poznat i kao finansijer kampanje Zelenskog za predsednika pre izbijanja rata u Ukrajini

08.09.2023. 20:41
  • Podeli:
igor kolomojski reuters-64fb6a8029117.webp Foto: Reuters

Ukrajinske agencije za borbu protiv korupcije zamrzle su danas više od 80 miliona dolara u imovini koja pripada tajkunu Igoru Kolomojskom na 48 sati u okviru istrage o proneveri, javlja Rojters pozivajući se na ukrajinske medije.

Kolomojskom, jednom od najbogatijih ljudi Ukrajine i takozvanom oligarhu, prošle nedelje je određen pritvor zbog sumnje za pranje novca, a prema izveštajima medija, vodi se kao osumnjičeni u slučaju pronevere.

Advokat Kolomojskog nije odmah odgovorio na pismene zahteve za komentar o zapleni imovine. Kolomojski je negirao da je počinio prekršaje za koje se tereti.

Nacionalni antikorupcijski biro Ukrajine (NABU) saopštio je da je zamrznuo više od 3 milijarde grivna imovine (više od 75 miliona evra), pored skoro 1.000 nekretnina i više od 1.600 vozila i plovila bivšeg vlasnika "PrivatBank-a".

U saopštenju NABU nije navedeno ime Kolomojskog.

Kolomojski je bivši vlasnik "PrivatBank-a", banke koja je nacionalizovana krajem 2016. godine u sklopu čišćenja ukrajinskog bankarskog sistema.

On je među tajkunima koji su svoje bogatstvo izgradili raspadom Sovjetskog Saveza i stekli političku moć u krhkoj ukrajinskoj post-sovjetskoj demokratiji.

Potezi protiv njega dolaze u trenutku kada Kijev pokušava da signalizira napredak tokom suzbijanja korupcije koji je važan korak na putu pridruživanja EU.

Ukrajinski zvaničnici su takođe rekli da je „deoligarhizacija“ važan korak ka izgradnji jače države nakon rata sa Rusijom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()