Više zemalja traži hitnu sednicu Saveta UN za ljudska prava o Sudanu

Na čelu su Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Nemačka i Norveška

05.05.2023. 17:40
  • Podeli:
sudan_napad reuters-643aae835f372.webp Foto: Reuters

Grupa zemalja na čelu sa četiri zapadne države treba da zatraži hitan sastanak Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija o sudanskoj krizi sledeće nedelje.

Dokument od 5. maja pokazuje da su Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Nemačka i Norveška spremne da zatraže od predsednika Saveta UN da sazove sastanak, kako bi istražio porast nasilja u zemlji od 15. aprila, preneo je Rojters.

Diplomate su navele da imaju podršku najmanje trećine 47-članog saveta, kako to zahtevaju pravila.

U Sudanu od 15. aprila traju borbe između sudanske vojske i Snaga za brzo reagovanje (RSF).

Sukob je izbio između jedinica lojalnih sudanskom vojnom vladaru Abdelu Fatahu al-Burhanu i RSF-a, koje predvodi Mohamed Hamdan Dagal, a on je i zamenik šefa vladajućeg saveta u kojem su bila oba lidera.

U borbama u Sudanu ubijeno je više od 400 civila, došlo je do humanitarne katastrofe, a brojni stanovnici pobegli su u okolne zemlje u potrazi za bezbednošću.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()