Vlada Azerbejdžana: Jermenske snage otvorile vatru na naše trupe, preduzeli smo "mere odmazde"

Zahuktava se situacija na azerbejdžansko-jermenskoj granici

09.09.2023. 19:55
  • Podeli:
jermenija reuters-64fcb16d590bb.webp Foto: Reuters

Vlada Azerbejdžana saopštila je da su jermenske snage tokom noći otvorile vatru na azerbejdžanske trupe, koje su nakon toga preduzele ''mere odmazde''.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su jermenske jedinice otvorile vatru iz malokalibarskog oružja na azerbejdžanske vojnike u Sadaraku na severu Nahičivana, enklave Azerbejdžana koja se graniči sa Jermenijom, Turskom i Iranom, ali nije navedeno da li je bilo povređenih, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Jermenije negiralo je da su njene snage otvorile vatru na položaje Azerbejdžana.

Jermenska vlada i državni mediji saopštili su da je jermenski premijer Nikol Pašinjan ranije danas telefonom razgovarao sa liderima Francuske, Nemačke, susednog Irana i Gruzije, kao i sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, dok je iz Bakua saopšteno da je šef azerbejdžanske diplomatije razgovarao o situaciji sa visokim zvaničnikom američkog Stejt departmenta Jurijem Kimom.

Jermenska vlada je saopštila da je Pašinjan rekao Blinkenu i Ebrahimu Raisiju, predsedniku Irana, tradicionalnom savezniku Jermenije, da tenzije rastu na granici i da Azerbejdžan koncentriše trupe oko Nagorno-Karabaha, što je iz Bakua demantovano, navodi Rojters.

Pored toga, jermenska vlada je saopštila da je Pašinjan rekao Blinkenu i Raisiju da je spreman da održi hitan sastanak sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim kako bi to dovelo do smanjenja tenzija, a jermenski mediji prenose da je slične razgovore vodio i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()