Zabranili joj da se kandiduje protiv Putina, ali lepa novinarka ne odustaje od trke: Ovo je njen sledeći korak

Duncova je apelovala na veterana liberalnog političara Grigorija Javlinskog da joj dozvoli da se kandiduje kao predstavnica njegove partije Jabloko

25.12.2023. 13:49
  • Podeli:
jekaterina duncova, 20 dec 2023 - profimedia (1)-65831f0d0884d.webp Foto: Profimedia

Bivšoj ruskoj televizijskoj novinarki Jekaterini Duncovoj zabranjeno je da se kandiduje protiv predsednika Rusije Vladimira Putina na predsedničkim izborima sledećeg marta zbog "grešaka" u njenoj prijavi za registraciju kandidata na šta će ona odgovoriti žalbom.

Međutim, bivša novinarka je rekla da će se žaliti na odluku Vrhovnom sudu, nazvavši je neopravdanom i nedemokratskom.

"Ovom političkom odlukom mi smo uskraćeni za mogućnost da imamo svog predstavnika i iznosimo stavove koji se razlikuju od zvaničnog agresivnog načina vođenja zemlje", rekla je.

Do odluke je došlo svega tri dana nakon što je 40-godišnja Duncova podnela prijavu izbornoj komisiji da bude registrovana kao kandidatkinja, preneo je Rojters.

Ona je planirala da se kanduje sa programom koji uključuje okončanje rata u Ukrajini i oslobađanje političkih zatvorenika.

Na video snimku koji je objavio jedan ruski televizijski kanal vidi se sastanak Centralne izborne komisije, na kojem su svi članovi glasali da se Duncovoj ne dozvoli kandidatura.

Istovremeno, kako je izjavila predsednica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova, broj osoba koji su podneli prijavu za kandidaturu na izborima za predsednika Rusije već je dostigao 29, prenela je "Parlamentarnaja gazeta".

Ona je uputila reči utehe Duncovoj nakon njenog odbijanja.

"Vi ste mlada žena, sve je pred vama. Svaki minus se uvek može pretvoriti u plus. Svako iskustvo je i dalje iskustvo", rekla je Pamfilova.

Državljani Rusije mogu da učestvuju na predsedničkim izborima kao samostalni kandidati ili kao kandidati političkih stranaka, a da bi se prijavili za učešće i izbornom procesu moraju da podnesu odgovarajuću dokumentaciju Centralnoj izbornoj komisiji.

Duncova je apelovala na veterana liberalnog političara Grigorija Javlinskog da joj dozvoli da se kandiduje kao predstavnica njegove partije Jabloko, a ne kao nezavisni kandidat, što bi joj omogućilo da podnese novu prijavu, prenosi Sky news.

Ali Javlinski je u intervjuu na Jutjub kanalu rekao da Jabloko ne planira da postavi kandidata i da neće podržati Duncovu "jer je ne poznaje".

Samostalni kandidati moraju da podnesu dokumentaciju i da obezbede podršku grupe građana, što je učinio i aktuelni predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

On je predao dokumentaciju kao samostalni kandidat 18. decembra, a već 19. decembra Centralna izborna komisija je registrovala grupu za podršku njegovoj kandidaturi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()