Zabrinuto gledaju ka Severnoj Koreji: Zvaničnici SAD i Južne Koreje razgovarali o mogućoj poseti Putina Pjongjangu

Ruski mediji prethodno su javili da se očekuje da Putin poseti Severnu Koreju u toku ovog meseca.

14.06.2024. 09:05
  • Podeli:
Tan2023-09-1307051512_2 vladimri putin kim džong un Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP-650160b7529ab.webp Foto: Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Prvi zamenik ministra spoljnih poslova Južne Koreje Kim Hong-kjun razgovarao je telefonom sa zamenikom američkog državnog sekretara Kurtom Kembelom o mogućoj poseti ruskog predsednika Vladimira Putina Severnoj Koreji naredne nedelje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje. 

Do telefonskog razgovora je došlo pošto se očekuje da će Putin posetiti Pjongjang početkom sledeće nedelje, navodi Jonhap. 

Kembel je u razgovoru istakao da SAD ''u potpunosti podržavaju“ stav Južne Koreje da Putinova poseta ne bi trebalo da rezultira ''daljim produbljivanjem vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve na način koji podriva regionalni mir i stabilnost kršenjem rezolucija Saveta bezbednosti UN", navodi ministarstvo u Seulu.

Dve strane su se saglasile da nastave koordinaciju i preduzmu mere protiv "provokacija Pjongjanga usmerenih na Seul i bilo kakvih akcija koje će eskalirati tenzije u regionu", prenosi Jonhap.

Ruski mediji prethodno su javili da se očekuje da Putin poseti Severnu Koreju u toku ovog meseca.

Kremlj je ranije saopštio da je Putin tokom prošlogodišnjeg samita u Rusiji prihvatio poziv severnokorejskog lidera Kim Džong-una da poseti Severnu Koreju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()