Zaharova: Konferencija o Ukrajini potpuni fijasko

Rusija nije pozvana na samit, a Kremlj je poručio da je traženje načina da se ukrajinski sukob reši bez učešća Moskve nelogično i uzaludno.

17.06.2024. 19:45
  • Podeli:
Marija Zaharova shutterstock-64739e8baf378.webp Foto: Shutterstock

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas konferenciju o Ukrajini koja je održana u Švajcarskoj kao "potpuni fijasko".

Prema njenim rečima, pokušaji da se ova konferencija predstavi kao događaj skoro univerzalnih razmera pretvorili su se u "potpuni fijasko", a "skoro polovina od 160 pozvanih odbila je da se bavi političkim turizmom", prenose RIA Novosti.

"Očekivanja da će na konferenciji učestvovati veliki broj zemalja globalnog juga nisu se ostvarila, uprkos ucenama, direktnim pretnjama i prevarama. Te zemlje su pokazale otpornost, nisu podlegle oštrom pritisku i ignorisale su uporne molbe da dođu u švajcarske Alpe", rekla je Zaharova, napominjući da zvanični Kijev i Zapad u početku nisu imali nameru da tragaju za načinima za mirno rešavanje ukrajinske krize.

Ona je ukazala da su Zapadu "potrebni dalja konfrontacija, eskalacija i intenziviranje vojnih operacija".

Konferencija o Ukrajini održana je proteklog vikenda u letovalištu Burgenštok u blizini Lucerna.

Učestvovale su 92 zemlje, uključujući 55 šefova država, kao i osam organizacija, uključujući EU , Savet Evrope i UN. 

Predsednik SAD Džo Bajden, predsednik Kine Si Đinping, predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva i lideri mnogih drugih država nisu došli u Švajcarsku.

Neki učesnici događaja, kao što su potpredsednica SAD Kamala Haris i nemački kancelar Olaf Šolc, otišli ​​su ranije.

Rusija nije pozvana na samit, a Kremlj je poručio da je traženje načina da se ukrajinski sukob reši bez učešća Moskve nelogično i uzaludno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()