Zajedničko saopštenje 10 država članica UN: Zabrinutost zbog eskalacije tenzija na Bliskom istoku

Članice pozivaju sve strane u sukobu da poštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu

04.10.2024. 08:32
  • Podeli:
un-Ujedinjene nacije_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Deset izabranih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija objavilo je zajedničko saopštenje u kojem je izrazilo zabrinutost zbog "eskalacije tenzija na Bliskom istoku".

"Osuđujemo trenutno nasilje i pozivamo na hitan prekid svih neprijateljstava", rekla je stalna predstavnica Gvajane pri UN, Karolin Rodriges-Birket, dok je čitala zajedničku izjavu, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

Ona je rekla da članice pozivaju sve strane u sukobu da poštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu, uključujući međunarodno humanitarno pravo.

Savet bezbednosti UN sastoji se od 15 članica od kojih su pet stalne članice u Savetu, a 10 Generalna skupština UN bira na dvogodišnji mandat.

Pet stalnih članica su Kina, Francuska, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke države. Deset trenutnih članica su Alžir, Ekvador, Gvajana, Japan, Malta, Mozambik, Republika Koreja, Sijera Leone, Slovenija i Švajcarska.

Izrael je juče tokom noći bombardovao centar Bejruta i u tom napadu, kako je navelo libansko ministarstvo zdravlja, poginulo je devet osoba. Izrael, koji se skoro godinu dana bori protiv Hamasa u Gazi, poslao je svoje trupe u južni Liban nakon dvonedeljnih intenzivnih vazdušnih napada.

Tel Aviv navodi da je cilj njegovih operacija u Libanu da omogući desetinama hiljada svojih građana raseljenih zbog bombardovanja Hezbolaha tokom rata u Gazi da se bezbedno vrate kući.

Libanska vojska je saopštila da su juče dva vojnika poginula u izraelskim napadima u odvojenim incidentima na jugu Libana. Grupa civilne odbrane povezana sa Hezbolahom izjavila je da je sedam članova njenog osoblja, uključujući dva medicinska radnika, ubijeno u napadu u Bejrutu.

Izrael je, takođe, saopštio da je gađao zgradu opštine u južnom libanskom gradu Bint Jbeil, kada je poginulo 15 pripadnika Hezbolaha i uništeno mnogo oružja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()