Zapadni lideri u Ukrajini povodom dvogodišnjice početka rata

Zapadni lideri nalaze se u poseti Ukrajini povodom obeležavanja druge godišnjice početka rata u toj zemlji

24.02.2024. 16:37
  • Podeli:
zapadni lideri ukrajina Ukrainian Presidential Press Office via AP via Tanjug-65da0c766b271.webp Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP via Tanjug

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je u Kijevu ugostio zapadne lidere, uključujući predsednicu Evropske komisije Uruslu fon der Lajen, italijansku premijerku Đorđu Meloni, kanadskog premijera Džastina Trudoa i premijera Belgije Aleksandra de Kroa.

Zapadni lideri nalaze se u poseti Ukrajini povodom obeležavanja druge godišnjice početka rata u toj zemlji, a Zelenski ih je dočekao na aerodromu Hostomel kod Kijeva, koji su ruske trupe neuspešno pokušale da zauzmu tokom prve godine sukoba, prenosi AP.

"Pre dve godine, ovde smo dočekali neprijateljske desantne snage vatrom, a dve godine kasnije ovde dočekujemo naše prijatelje i partnere", poručio je Zelenski.

Italija, koja trenutno presedava grupom sedam vodećih ekonomija, najavila je da će se G7 danas održati virtuelni sastanak sa Zelenskim i da će izdati zajedničko saopštenje o situaciji u Ukrajini.

"Više nego ikad, čvrsto stojimo uz Ukrajinu. Finansijski, ekonomski, vojno, moralno. Dok zemlja konačno ne bude slobodna", rekla je Fon der Lajen u objavi na platformi X.

Predsednica EK takođe se susrela s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihal, s kojim je razgovarala o narednim koracima u okviru finansijskog projekta za Ukrajinu od 50 milijardi evra.

Fon der Lajen je saopštila na mreži X da će prva runda pomoći od 4,5 milijardi biti isplaćena Ukrajini u martu.

Šimhalom i Fon der Lajen takođe su razgovarali o ukrajinskom izvozu, saradnji Kijeva i Brisela po pitanju kopnene granice i zajedničkog rada na poboljšanju odbrane Ukrajine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()