Zapadni tenkovi u Ukrajini padaju jedan za drugim: Ukrajinska vojska u problemu

Na ukrajinskom ratištu odvija se prava drama

04.03.2024. 18:27
  • Podeli:
američki tenk abrams m1a2 - 16 avg 2023 profimedia-65dca4029afad.webp Foto: Profimedia

Boreći se za zaustavljanje ruskog napredovanja zapadno od ruševina Avdejevke u istočnoj Ukrajini, 47. mehanizirana brigada ukrajinske vojske izgubila je još jedan par svojih najboljih oklopnih vozila američke proizvodnje: tenk M-1 Abrams i vozilo Assault Breacher.

Tenk M-1 verojatno će se moći da poprave ako inženjeri uspeju da dođu do njega pre ruske bespilotne letelice. Ali gubitak, čak i ako je privremen, naglašava žestinu bitke u Berdičiju-

Dve sedmice nakon što se ukrajinski garnizon u nedostatku municije povukao iz Avdejevke, bivšeg ukrajinskog uporišta severozapadno od rusko okupiranog Donjecka u istočnoj Ukrajini, ruska 2. i 41. kombinovana armija usmerila je pažnju na Berdiči i druga sela zapadno od Avdejevke, piše Forbes.

Ukrajinska 47. brigada, glavni operater američkih oklopnih vozila na gusenicama, koja je na početku uključivala 31 M-1, 90 borbenih vozila pešadije M-2 Bradley i možda šest Breachera povukla se iz Stepova, na severnom krilu Avdejevke, i uspostavila novu obrambena linija u Berdičiju, sedam kilometara zapadno.

Cilj Rusa je da prebace dovoljno trupa da stvore smeštaj unutar ukrajinskih linija. Cilj Ukrajinaca je ubiti ruske jurišne trupe čim stignu. Za 47. brigadu to znači raspoređivanje M-1 i M-2 pod zaštitom bespilotnih letelica—i uz podršku jurišnih deminera kako bi se približili ruskoj pešadiji koje je slabo podržano.

Opasan je to posao za umorne vojnike 47. brigade, koji su u borbama gotovo bez prestanka devet meseci. U samo posjednje dve sedmice brigada je izgubila dva M-1, nekoliko M-2 i dva jurišna Breachera: možda pet posto svojih najboljih oklopnih vozila. Nije jasno koliko se posada spasilo pre nego što su im vozila izgorela.

Postavlja se pitanje koliko dugo 47. brigada može izdržati. Očekivanje je da će uspeti dok oko milion granata — koje se Evropska unija i Češka pripremaju isporučiti — konačno stigne u Ukrajinu u nadolazećim nedeljama. A ako brigada može izdržati još nekoliko nedelja nakon toga, mogla bi takođe početi da dobijaju ​​granate iz Sjedinjenih Američkih Država.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()