Prihvaćen predlog: EU želi da sva zamrznuta sredstva Centralne banke Rusije pokloni Ukrajini

Predlog se odnosi samo na profite u budućnosti i neće se primenjivati retrospektivno.

30.01.2024. 16:37
  • Podeli:
ruski rublji_PIXABAY.jpg Foto: Pixabay

Članice EU podržale su plan da se izdvoji nekoliko milijardi evra profita od zamrznutih sredstava Centralne banke Rusije, kao prvi korak ka potencijalnoj upotrebi tih sredstava za obnovu Ukrajine, javio je britanski list "Fajnanšel tajms".

Od ukupno 260 milijardi evra ruskih sredstava u inostranstvu imobilisanih u 2022. godini, 191 milijarda nalazi se u belgijskoj kompaniji "Evroklir", centralnom depozitaru za bezbednost, i generiše milijarde evra kako hartije od vrednosti dospevaju i ponovo se ulažu.

"Prema sporazumu postignutom juče, profit koji je ostvario `Evroklir` biće odvojeno knjižen i neće se isplaćivati kao dividende akcionarima sve dok zemlje EU jednoglasno ne odluče da uspostave finansijski doprinos budžetu EU koji će se prikupiti od ovih neto dobiti za podršku Ukrajini", navodi se u nacrtu teksta u koji je "Fajnanšel tajms" imao uvid.

U tekstu se ističe da će taj namet biti "u skladu sa važećim ugovornim obavezama i evropskim i međunarodnim zakonom".

Nije određen rok do kada treba sastaviti odvojen predlog, prenio je TASS.

Predlog se odnosi samo na profite u budućnosti i neće se primenjivati retrospektivno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()