Zašto Grčkom besni toliko požara: Plaže pune dima, ministar otkrio ko je pravi krivac

Požari u Grčkoj vidljivi su i na snimcima NASA-e

24.08.2023. 16:26
  • Podeli:
grčka požari AP PhotoAchilleas Chiras via Tanjug-64e7686905d8c.webp Foto: AP PhotoAchilleas Chiras via Tanjug

I dok iz Grčke stižu neverovatni snimci požara zbog čega je većina grčkih plaža na Halkidikiju ovih dana bila pod naletima pepela i dima, grčki vatrogasci vode tešku borbu protiv vatre udružene sa jakim vetrovima i suvim vazduhom.

Požari besne jednako i na severoistoku zemlje, kao i blizu prestonice Atine.

U požarima je tokom prošle nedelje poginulo 20 ljudi, među njima i dva dečaka od 10 do 15 godina, a vlasti veruju da su žrtve izbeglice koje su došle iz Turske, prenosi AP.

Njihova tela su pronađena u blizini kolibe u izgoreloj šumskoj oblasti na severoistoku Grčke.

Do sada je 60 vatrogasaca povređeno u borbi sa vatrenom stihijom, potvrdio je danas portparol vatrogasne službe Joanis Artopios.

Požari namerno izazvani

Grčki ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilijas izjavio je da su neki požari u blizini Atine namerno izazvani.

„Neki piromani podmeću požare, ugrožavaju šume, imovinu i pre svega ljudske živote. To što se dešava nije samo neprihvatljivo, već je zločin vredan prezira“, rekao je Kikilias u izjavi za grčku televiziju.

Prema njegovim rečima devet požara je podmetnuto danas u razmaku od četiri sata u oblasti Avlona, u severnom podnožju planine Parnite u blizini Atine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()