Zbog problema na skafanderu ruski kosmonauti odložili šetnju u svemiru

Troje ruskih kosmonauta, dva muškarca i žena, nalaze se u Međunarodnoj svemirskoj stanici Mir.

25.11.2022. 15:22
  • Podeli:
svemirska stanica mir foto NASA 1-1669386105181.webp Foto: NASA

Ruski astronauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin obustavili su pripreme za šetnju u svemiru zbog kvara na pumpama u rashladnom sistemu jednog od skafandera, saopštila je ruska astronautička agencija "Roskosmos".

"Abnormalni rad pumpi na rashladnom sistemu jednog od skafandera pronađen je u procesu pripremanja skafandera za vanjsku aktivnost. Donesena je odluka da se obustave pripreme za izlazak. U toku je analiza uzroka", navodi se u saopštenju.

Šetnja u svemiru bila je planirana za danas u 12.20 časova i trebalo je da to bude četvrta za Prokopjeva, a druga za Petelina, piše TASS.

Astronauti su tokom šetnje planirali da pomere izmenjivač toplote iz mini modula za istraživanje "Rasvet" u višenamensku laboratoriju "Nauka" u ruskom segmentu orbitalne ispostave, uz pomoć robotičke ruke ERA.

Izmenjivač toplote je potreban za uklanjanje dodatnih toplotnih opterećenja iz višenamenske laboratorije "Nauka" tokom naučnih eksperimenata.

Zamiljivo, da NASA pokriva bezbednost njihovih izlazaka u šetnju jer je u pitanju Međunarodna svemirska stanica mir.

Dvojica kosmonauta su na ovom modulu već tokom ranijih šetnji ugradili uređaj za povezivanje velikih objekata. Prokopjev je ranije izjavio da se nakon njegove montaže može smatrati da je implementacija modula završena.

Uređaj za povezivanje velikih objekata, kao i razmenjivač toplote omogućiće da se na novom modulu Međunarodne svemirske stanice izvode budući naučni eksperimenti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()