Zbog visokih temperatura u Grčkoj ograničen rad na otvorenom

Zbog visokih temperatura i jakog vetra, izbilo je već nekoliko šumskih požara, a mnogi delovi Grčke ostajali su bez struje.

16.07.2024. 19:53
  • Podeli:
grčka vrućine AP PhotoPetros Giannakouris tanjug-666c71a4e310b.webp Foto: AP PhotoPetros Giannakouris Tanjug

Grčka, koju je zahvatio još jedan vreli talas, naredila je pojedinim poslodavcima da ove sedmice tokom najtoplijeg dela dana ne dozvoljavaju svojim zaposlenima da obavljaju teške poslove na otvorenom.

Među onima koji moraju da pauziraju posao od podneva do 17 časova su građevinari, dostavljači hrane, kuriri i brodograditelji, navodi portal Katimerini. Ovakva odluka doneta je zbog toga što se čekuje da će do petka živa u terometru dostići 42 i 43 Celzijusa u nekim delovima Grčke, saopštilo je Ministarstvo rada.

Zbog visokih temperatura i jakog vetra, izbilo je već nekoliko šumskih požara, a mnogi delovi Grčke ostajali su bez struje.

Meteorolozi kažu da temperature neće mnogo pasti pre kraja meseca. Nakon najtoplije zime u istoriji, Grčka se od juna suočava s toplotnim talasima, a naučnici to povezuju sa gobalnim klimatskim promenama. 

S obzirom na to da u većini Grčke pada malo ili nimalo kiše mesecima, mnoga njena ostrva, koja privlače milione turista tokom leta, takođe se bore i sa nestašicom vode.

Mobilne jedinice Crvenog krsta stacionirane su u centru Atine kako bi pružile pomoć prolaznicima koji kolabiraju zbog vrućine.

"Prolazimo kroz produženi period visokih temperatura. Sav ovaj fizički napor negativno utiče na ljudski organizam", rekla je koordinatorka Crvenog krsta Dimitra Cekoura.

Najmanje šest turista, uključujući poznatog britanskog televizijskog voditelja Majkla Mozlija, umrlo je prošlog meseca od posledica jake vrućine, navodi portal.

Nekoliko regiona u svetu, od Sjedinjenih Država do Indije, ovog leta je na sličan način pogođeno ekstremnim vrućinama koje su izazvale nestanke struje i požare.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()