Zelenski besan na NATO: Ukrajini će biti upućen poziv za članstvo ali od članstva - ništa

Pripremljeno saopštenje sa samita Alijanse mu se nikako ne dopada

11.07.2023. 13:30
  • Podeli:
Volodimir Zelenski_Foto Reuters-64a6c9651aba4.webp Foto: Reuters

Lideri NATO-a pripremaju se da objave pažljivo sastavljeno saopštenje da su spremni da Ukrajina bude primljena u članstvo Alijanse, ali je tekst odmah odbacio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski jer "nedostaje čvrst vremenski okvir", piše britanski dnevnik "Fajnenšel tajms".

Prema pisanju lista, u nacrtu kominikea o kojem se vode razgovori na samitu lidera NATO-a u Vilnjusu, obećano je da će Ukrajini biti upućena pozivnica za članstvo "kada se sa tim saglase saveznici i kada za to budu ispunjeni uslovi".

Međutim, ukrajinski predsednik je odmah kritikovao Alijansu zbog pregovora o tekstu bez predstavnika Kijeva.

"Sve ukazuje na to da nema spremnosti da Ukrajina bude pozvana u NATO niti da postane članica Alijanse, a to za Rusiju znači motivaciju za nastavak napada", izjavio je Zelenski.

Sijarto: Članstvo Ukrajine u NATO-u ratna pretnja celoj Alijansi

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da bi integracija Ukrajine u NATO značila neposrednu ratnu pretnju celoj Alijansi, kao i da je samit u Viljnusu prilika da se donese "odgovorna odluka" o perspektivama Ukrajine za pridruživanje tom vojnom savezu i izbegne dalja eskalacija rata.

On je naveo da "postoje dobre šanse za odgovornu odluku" jer nacrt završne deklaracije samita ne sadrži konkretan rok za integraciju Ukrajine u NATO, prenosi agencija MTI. 

„Ukoliko se nacrt završnog dokumenta bitno ne promeni u narednim satima, mislim da postoji šansa da se izbegne najneodgovornija i najopasnija odluka“, rekao je mađarski ministar.

Sijarto je istakao da je najvažniji cilj samita za Mađarsku potvrda da NATO nije deo sukoba i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da izbegne eskalaciju.

On je naveo da sva druga pitanja, uključujući buduće odnose Ukrajine i NATO-a, moraju da se tumače u tom kontekstu.

Prema njegovim rečima, NATO je organizacija zasnovana na vrednostima i te vrednosti će takođe igrati ulogu u proceduri pristupanja.

Objasnio je da je jedna takva vrednost zaštita manjina, što NATO očekuje da Ukrajina ispuni i napomenuo da će Mađarska to pitanje "posebno pažljivo pratiti". 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()