Zelenski: Delegacije će se naći na beloruskoj granici, u blizini reke Pripjat

Proteklih dana kao moguća mesta susreta ukrajinskih i ruskih pregovarača spominjali su se Minsk i Varšava, ali se oba predloga odbijena

27.02.2022. 15:51
  • Podeli:
pripjat-reuters.jpg

Ukrajinski i ruski zvaničnici u ponedeljak ujutro sastaće se u jednom mestu na beloruskoj granici sa Ukrajinom, saopštio je kabinet predsednika Volodimira Zelenskog, prenosi BBC.

Pregovori, prvi otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu prošle nedelje, biće održani bez preduslova i rezultat su telefonskog razgovora između Zelenskog i beloruskog predsednika, navodi se u saopštenju, a prenosi Rojters.

„Dogovorili smo se da se ukrajinska delegacija sastane sa ruskom delegacijom bez preduslova na ukrajinsko-beloruskoj granici, u blizini reke Pripjat“, naveo je Zelenski u saopštenju.

Ranije su se kao moguća mesta susreta spominjali Minsk i Varšava

Pripjat je reka koja protiče kroz Belorusiju i Ukrajinu. Protiče, među ostalim i u neposrednoj blizini nuklearne elektrane Černobilj, u kojoj je u aprilu 1986. godine eksplodirao nuklearni reaktor, a posle evakuirano stanovništvo iz njegove šire regije, koja je danas nenaseljena.

Proteklih dana kao moguća mesta susreta ukrajinskih i ruskih pregovarača spominjali su se Minsk i Varšava, no obe su strane imale zamerke na predloge one druge.

Zelenski za pregovore s Rusijom predložio pet gradova

Ukrajina ne može da prihvati održavanje pregovora u Minsku, jer su napadi izvedeni s područja Belorusije.

Usluge posredovanja nudile su brojne zemlje, a među njima i Srbija. Još uoči ruske invazije na Ukrajinu, i Turska je nudila da bude posrednik u pregovorima Moskve i Kijeva.

Ruska invazija na Ukrajinu naišla je na osudu svijeta 

Rusija je u četvrtak napala Ukrajinu. Ruski je predsednik Vladimir Putin optužio ukrajinsko vodstvo za neonacizam i genocid nad Rusima u Ukrajini te za progon proruski nastrojenih Ukrajinca. Od NATO-a je zatražio da zaustavi širenje na istok.

Svetski zvaničnici osudili ruski napad na Ukrajinu, Zapad uvodi nove sankcije Moskvi

Iz Brisela čak stižu predlozi da se prestane sa izdavanjem viza ruskim državljanima za ulazak u Evropsku uniju

No, ruska je vojska u Ukrajini naišla na žestok otpor ukrajinske vojske i građana koji su se usprotivili ruskoj okupaciji. Nakon samo nekoliko dana rata, ljudske žrtve u Ukrajini su velike, materijalna razaranja ogromna, a Evropa se suočava s velikim brojem ukrajinskih izbeglica. Procene su da je samo u Poljsku ušlo više od 160.000 građana Ukrajine.

Rusija se zbog agresije na Ukrajinu našla na udaru oštrih sankcija Zapada. Pored osuda šire međunarodne zajednice, izostanak podrške izostao je i od zemalja koje se smatraju bliskima Rusiji.

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()