Zelenski i ukrajinska delegacija stigli u Vašington na samit NATO

Ponovo upućena zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama na paketu pomoći koji je ove godine izglasan u Kongresu

09.07.2024. 17:37
  • Podeli:
volodimir zelenski, džozef džo bajden - 13 jun 2024 - foto reuters (3)-668d58cd94967.webp Foto: Reuters

Ukrajinska delegacija predvođena predsednikom Volodimirom Zelenskim doputovala je danas u Vašington radi učešća na samitu NATO-a, koji se održava od 9. do 11. jula. Predsednik Ukrajine i prva dama Olena Zelenski položili su jutros venac na Memorijal Holodomora u Vašingtonu, gde je Zelenski razgovarao i sa lokalnom zajednicom Ukrajinaca.

On im je zahvalio na aktivnoj podršci Ukrajini, na tome što u SAD "ne zaboravljaju na Ukrajinu, što daje signal evropskim državama da sačuvaju ovo jedinstvo".

Zelenski je takođe izrazio zahvalnost Ukrajincima u Sjedinjenim Američkim Državama što su promovisali približavanje Ukrajine NATO-u. 

"I to će se sigurno dogoditi", rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Foto: Reuters

Odgovarajući na pitanje kako će rusko granatiranje kijevske bolnice "Okmatdit" uticati na zapadnu pomoć Ukrajini, Zelenski je rekao da očekuje "mnogo" bilateralnih sastanaka na marginama samita NATO-a. 

"Prioritet je obezbeđivanje sistema PVO. A predsednik SAD Džozef Bajden i drugi lideri mogu biti odlučniji nego što su bili ranije", naglasio je Zelenski.

Predsednik je još jednom zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na paketu pomoći koji je ove godine izglasan u Kongresu.

Memorijal žrtvama Holodomora, posvećen milionima poginulih Ukrajinaca, otvoren je 7. novembra 2015. godine u centru glavnog grada SAD.

Poslanici EP su na sednici u Strazburu u decembru 2022. godine većinom glasova priznali masovnu glad u Ukrajini od 1932-1933. kao genocid.

Po naređenju tadašnjeg sovjetskog premijera Josifa Staljina, policija je poljoprivrednim gazdinstvima u jesen 1932. oduzela sve žito i stoku, kao i seme za narednu setvu u cilju masovne kolektivizacije i industrijalizacije Sovjetskog Saveza.

Ukrajina i još 22 zemlje proglasile su od 2006. godine "holodomor" za genocid nad ukrajinskim narodom koji je izvršio sovjetski režim.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()