Zelenski: Još 49 Ukrajinaca oslobođeno iz ruskog zarobljeništva

Prema rečima Dmitrija Lubineca od početka rata kući je vraćeno ukupno 3.569 Ukrajinaca

13.09.2024. 17:18
  • Podeli:
Volodimir Zelenski_Foto Reuters (1)-644da62464562.webp Foto: Reuters

Još 49 Ukrajinaca oslobođeno je iz ruskog zarobljeništva, objavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na Telegramu.

"Još 49 Ukrajinaca i Ukrajinki je kod kuće. To su vojnici Oružanih snaga Ukrajine, Nacionalne garde, Nacionalne policije, Državne granične službe, kao i naši civili. Konkretno, Lenja Umerova, devojka koju su Rusi oteli kada je došla da pomogne svome bolesnom ocu. Uspeli smo da oslobodimo još jedan deo branilaca Azovstalja i heroja Ukrajine, vojnog lekara Viktora Ivčuka", napisao je Zelenski, prenosi ukrajinska agencija Unian.

Ukrajinski predsednik zahvalio je timu koji obezbeđuje oslobađanje zarobljenika i talaca iz ruskog zatočeništva.

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak rekao je da je među oslobođenima 15 pripadnika Nacionalne garde, 13 vojnika mornarice, četiri vojnika granične službe, šest vojnika oružanih snaga, dva vojnika, sedam civila i dva pripadnika nacionalne policije.

"Naš zadatak je da sve ljude vratimo kući", rekao je Jermak.

Komesar za ljudska prava Vrhovne rade Ukrajine Dmitrij Lubinec naveo je da je zdravstveno stanje oslobođenih zarobljenka "veoma ozbiljno" i da su oni u zatočeništvu izgubili desetine kilograma.

Prema njegovim rečima, od početka rata kući je vraćeno ukupno 3.569 Ukrajinaca.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()