Zelenski: Ovo je jedini način da se zaustavi rat

Ukrajinski lider je u Briselu predstavio evropskim liderima svoj "plan pobede" za okončanje rata u Ukrajini.

18.10.2024. 10:50
  • Podeli:
zelenski-6710e384dc168.webp Foto: Press Service Of The President Of Ukraine via AP

Formalni poziv Ukrajini u NATO jedini je način da se zaustavi rat koji je započela Rusija, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u intervjuu za  Fajnenšel tajms.

"Ne možemo biti mnogo jaki bez poziva (u NATO), koji bi ojačao naše diplomatske napore da okončamo rat. Ovaj rat će se završiti kada (ruski predsednik Vladimir Putin) bude izolovan i kada ga drugi partneri gurnu u diplomatiju", rekao je on.

Prema Zelenskom, pozivanje Ukrajine u Alijansu ne samo da će ojačati moral civila i vojnog osoblja, već će značiti i da njihova deca neće nestati.

"Poziv u NATO će podići moral našeg naroda i naše vojske. Ovaj poziv će značiti još jedan korak ka NATO-u, što znači da im deca neće umirati. Nikada. Zato što ćemo biti članica NATO-a. Ako ne dobijemo poziv u NATO, moral će pasti", dodao je on.

Zelenski je napomenuo da je reakcija u zapadnim prestonicama na "Plan pobede" ista kao i na zahtev da se prebace sistemi PVO „Patriot” i borbeni avioni F-16.

"Reakcija na Plan pobede je ista kao kod Patriota i F-16. Ali moramo to da uradimo. Samo tako možemo preživeti. Rat se neće završiti sve dok Putin ne oseti da mora da ga okonča. A on razume samo moć. To ne zavisi od Rusije, već od volje naših partnera. Većina je na našoj strani. Ali moramo da izvršimo pritisak na druge", zaključio je Zelenski.

Predsednik Ukrajine je u četvrtak u Briselu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Markom Ruteom rekao da se Ukrajina brani od ruske agresije i da već doprinosi evropskoj bezbednosti, tako da zaslužuje da postane 33. članica tog vojno-političkog saveza.

Zelenski je u Briselu predstavio evropskim liderima svoj "plan pobede" za okončanje rata u Ukrajini.  

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()