Zelenski tvrdi da nije vreme za pregovore: Pola Kijeva bez grejanja, NE Zaporožje nema struju

Zelenski je rekao da je to za Ukrajinu "taktički važno" i naveo da je vojni vrh jedinstven u svojoj odluci da zadrži trupe u Bahmutu

09.03.2023. 08:29
  • Podeli:
kijev reutres-64098ab423261.webp Foto: Reuters

Jutro je počelo teško u Ukrajini, sa masovnim napadima ruskih snaga na energetsku infrastrukturu zemlje i to u sedam oblasti - Kijevskoj, Mikolajevskoj, Harkovskoj, Zaporoškoj, Odeskoj, Dnjepropetrovskoj i Žitomirskoj.

Napadi na energetsku infrastrukturu

Bez struje je ostala nuklearka Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga, objavio je ukrajinski Energoatom, ali su ruski zvaničnici uzvratili optužbama da je u pitanju sabotaža od strane Kijeva.

Ugašeni su peti i šesti reaktor, a nukelarka radi na reaktor i ima dovoljno goriva za desetak dana, kažu iz Energoatoma.

A u Kijevu 40 odsto grada nema greajanje, izjavio je jutros kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko, a oko 15 odsto grada nema struje nakon jutrošnjih napada na energetske objekte.  Jutros je u Kijevu izmerena temperatura od 4 stepena.

I dok borbe za Bahmut i dalje traju, Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a tvrdi da nije u pitanju grad koji bi doneo prekretnicu u ratu. Vojni analitičari su podeljeni oko tog mišljenja ali većina naginje ipak ka tome da bi Rusija, osvajanjem Bahmuta, dobila značajnu prednost na istočnom frontu.

Zelenski: Nema pregovovora, nema povlačenja

To potvrđuje i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji u intervjuu za CNN kaže da bi ruske snage, ukoliko osvoje ovaj grade, imale "otvoren put" ka istoku zemlje.

Zelenski je rekao da je to za Ukrajinu "taktički važno" i naveo da je vojni vrh jedinstven u svojoj odluci da zadrži trupe u gradu i produži odbranu grada, koji je na ivici da padne u ruke ruske vojske posle meseci napada.

Iako je u nekoliko navrata bilo reči o povlačenju ukrajinskih snaga, do toga još uvek nije došlo, a ukrajinski predsednik Volodimr Zelenski poruče da je njegova zemlja odlučna da pobedi u ratu sa Rusijom i da nema ni govora o da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o miru.

"Nema takvih okolnosti da bi mogli da razgovaramo sa predsednikom Ruske Federacije, jer on ne drži svoju reč. Nemamo poverenja u njega", rekao je Zelenski u intervjuu CNN, naglašavajući da prvi uslov prema kome ruske snage, da bi došlo do pregovora, treba da napuste celu teritoriju Ukrajine ostaje na snazi.

Govoreći o ratu i mogućnosti da SAD pošalju Ukrajini borbene avione F-16, Zelenski je kazao da je “pitanje borbenih aviona teško” i da Kijev "čeka da se ova odluka donese". Zelenski smatra da bi ovi avioni doneli prekretnicu u ratu sa Rusijom.

“Ovo nam je zaista potrebno i apelujemo na predsednika Bajdena da SAD počnu da obučavaju ukrajinske pilote, što mi je on i rekao da će se na tome raditi. Verujem da će nam SAD dati šansu da branimo naše nebo“, izjavio je Zelenski.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()