Zelenski zahvalio SAD na paketu pomoći za Ukrajinu

Zelenski je istakao da su ovim potezom SAD potvrdile svoju ulogu ''svetionika demokratije''

24.04.2024. 09:21
  • Podeli:
džozef džo bajden, volodimir zelenski, 13 dec 2023 - profimedia-65d1148ebb927.webp Foto: Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio se američkom Senatu na usvajanju zakona kome je odobren paket pomoći za Kijev u iznosu od 61 milijarde dolara.

Zelenski je istakao da su ovim potezom SAD potvrdile svoju ulogu ''svetionika demokratije'', prenosi Rojters.

''Zahvalan sam američkom Senatu na odobrenju ključne pomoći za Ukrajinu. Ovo glasanje jača ulogu Amerike kao svetionika demokratije i lidera slobodnog sveta", poručio je ukrajinski predsednik u saopštenju na platformi Telegram.

Američki Senat usvojio je zakon kojim se odobrava paket bezbednosne pomoći Izraelu, Ukrajini i Tajvanu u vrednosti od ukupno 95 milijardi dolara.

Za usvajanje zakona, koji je prošao Kongres nakon višemesečnog odlaganja, glasalo je 79 senatora, a njih 18 protiv, što je daleko više od potrebne većine u Senatu od 100 članova da bi zakon bio usvojen.

Kako bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga potpiše predsednik SAD Džozef Bajden.

Paket pomoći predviđa 61 milijardu dolara za Ukrajinu, 26 milijardi za Izrael, i oko 8.12 milijardi za ''suprotstavljanje komunističkoj Kini'' u Indo-Pacifiku, dok je četvrti deo paketa namenjen za mere koje će dovesti do potencijalne zabrane aplikacije TikTok u SAD, mere da se zamrznuta ruska imovina prebaci Ukrajini i nove sankcije Iranu, prenosi Rojters.

"Potpisaću ovaj zakonski predlog čim sutra stigne na moj sto i obratiti se Amerikancima, kako bismo počeli da šaljemo oružje i opremu Ukrajini ove nedelje. Potreba je hitna: za Ukrajinu koja se suočava sa neumoljivim bombardovanjem Rusije, za Izrael koji je upravo bio suočen sa napadom Irana bez presedana, za izbeglice i one pogođene konfliktima i prirodnim katastrofama širom sveta, uključujući u Gazi, Sudanu, Haitiju", poručio je Bajden.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()