Zmajeva vatra: Britanci uspešno testirali lasersko oružje dugog dometa Dragon fajer

Vojska i mornarica razmatraju upotrebu ovog oružja u okviru protivvazdušne odbrane

19.01.2024. 14:20
  • Podeli:
laser - shutterstock-65aa762a6fd90.webp Foto: Shutterstock

Velika Britanija je sprovela nove testove laserskog naoružanja dugog dometa Dragon fajer (DragonFire), koje je uspešno pogodilo nekoliko vazdušnih ciljeva, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

Tokom testiranja na raketnom poligonu Ministarstva odbrane na Hebridima, sistem oružja Dragon fajer laserski usmerene energije uspešno je izveo prvu paljbu laserskog oružja velike snage u Velikoj Britaniji na vazdušne ciljeve, navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na sajtu britanske vlade.

DometDragon fajera je poverljiv, ali je Ministarstvo saopštilo da je  sredstvo za uništavanje ciljeva sposobno da pogodi bilo koji vidljivi cilj.

Ova faza testiranja pokazala je sposobnost Dragon fajera da gađa vazdušne ciljeve na odgovarajućim dometima, što je važan korak da ova tehnologija uđe u upotrebu. 

Britanska vojska i mornarica razmatraju upotrebu ovog oružja u okviru protivvazdušne odbrane, navodi se u saopštenju.

Prema rečima britanskog ministra odbrane Granta Šapsa, takvo napredno oružje bi moglo fundamentalno da promeni borbeni prostor smanjenjem zavisnosti od skupe municije i smanjenjem kolateralne štete.

Stvaranje oružnog sistema Dragon fajer omogućeno je zahvaljujući zajedničkom investicionom paketu Ministarstva odbrane i industrije u iznosu od 100 miliona funti, navodi se u saopštenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()