Zvaničnik Hamasa: Rešenja za širi sukob na Bliskom istoku zavisi od primirja u Gazi

Zvaničnik Hamasa je naveo da je najnovija izraelska opsada agresivnija od prethodnih, a da su civili meta.

16.10.2024. 20:50
  • Podeli:
Tan2024-10-1619452097_9 pojas gaze hamas izrael AP PhotoAbdel Kareem Hana-671005999a1ec.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Bilo koje rešenje za bliskoistočni sukob, koji se proširio na Liban, zavisi od rešenja prvobitne krize u Gazi, rekao je visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim za Rojters u Istanbulu.

"Toliko je komplikovano i izmešano, dva fronta, da nije lako postići trajni prekid vatre ili trajno rešenje ovog sukoba bez rešavanja prvobitnog, koji je u Gazi", ocenio je Naim.

Naim tvrdi da su zemlje posrednice, uključujući Katar i Egipat, izrazile razočaranje zbog širenja sukoba van Gaze, a za neuspeh pregovora je okrivio Izrael.

„Ne možemo jednostavno da započnemo pregovore o novim uslovima koje je dodao (premijer) Benjamin Netanijahu“, kaže on.

Zvaničnik Hamasa je naveo da je najnovija izraelska opsada agresivnija od prethodnih, a da su civili meta.

"Mnogo je brutalnije i agresivnije od prethodnih operacija. Direktno gađa civilne stambene kuće i domove“, rekao je on.

Naim je naglasio da američki pozivi za većom pomoći stanovnicima Gaze nisu u skladu sa podrškom Vašingtona Izraelu.

"Kako da se razume da u isto vreme kada Amerikanci pozivaju na više pomoći, oni šalju milijarde i milijarde dolara i eksplozivne materijale i oružje, i koriste svoj veto svaki put u Savetu bezbednosti UN da blokiraju međunarodnu volju“, dodao je zvaničnik.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()