Zvaničnik NATO: Ne očekujemo rusku prolećnu ofanzivu na Ukrajinu

Ključan uslov za značajniju ofanzivu Ruske Federacije u Alijansi je mobilizacija u znatno većim količinama od sadašnje

16.02.2024. 07:45
  • Podeli:
ukrajina ruski vojnik severnodonjeck rat rusija foto reuters.jpg Foto: Reuters

Analitičari NATO veruju da nije realna ruska ofanziva na Ukrajinu na proleće narednih meseci, prenela je Evropska pravda.

Prema rečima visokog zvaničnika NATO, koji je želeo da ostane anoniman, NATO ne veruje da Rusija ima mogućnost, niti da je spremna da pokrene napad.

"Bez obzira na taktičku situaciju, deluje malo verovatno da će Rusija pokrenuti veću ofanzivu na proleće", rekao je predstavnik Alijanse za ukrajinsku Evropsku pravdu.

Ključan uslov za značajniju ofanzivu Ruske Federacije u Alijansi je mobilizacija u znatno većim količinama od sadašnje, koja zahteva vreme i tek treba da bude pokrenuta, dodaje zvaničnik.

"Kako bi se podržala ofanziva, Rusija bi morala da pokrene veliku mobilizaciju. Međutim, Putin ne želi to da uradi pre izbora (polovinom marta). Iako se odvija prikrivena mobilizacija, vidimo je, ali to neće dovesti do pokretanja velike ofanzive na proleće", uveren je NATO zvaničnik.

On je istakao da se to ne kosi sa sve jačim borbama na frontu, a Alijansa veruje da je Ruska Federacija namerno odabrala ovakav put.

"Biće fokusa na simbolične, male operacije, kao što je Avdejevka, ali ne očekujemo stratešku ofanzivu", dodao je.
NATO, međutim, nema informaciju da li bi mobilizacija mogla da počne posle izbora.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()