Zvanično: Pristupni savet proglasio Čarlsa III kraljem Velike Britanije

Proglas će, po protokolu, biti pročitan sa balkona palate

10.09.2022. 11:39
  • Podeli:
Čarls 3_proglasenje kralja_Tanjug.jpg Foto: Jonathan Brady/Pool Photo via AP/Tanjug

Čarls III je i zvanično proglašen kraljem na tzv. Pristupnom savetu u palati Sent Džejms u Londonu.

"Ceo svet saoseća sa mnom u nepovratnom gubitku koji smo svi pretrpeli. Vladavina moje majke je bila najdugovečnija, posvećena i usmerena. Iako u ovim trenucima tugujemo, istovremeno smo joj zahvalni za njen predan život. Duboko sam svestan ovog nasleđa, teških obaveza i zadataka koji su sada preneti na mene", poručio je Čarls, preneo je "Bi-Bi-Si".

Kako prenosi BBC, na zvaničnom proglašenju su bili i Kamila, kraljica-supruga, kao i prestolonaslednik princ Vilijam, koga je novi kralj u jučerašnjem obraćanju takođe proglasio princom Velsa.

Proglas će, po protokolu, biti pročitan sa balkona palate.

Šta je Pristupni savet?

 

Čarls je automatski postao kralj kada je preminula njegova majka, kraljica Elizabeta Druga, tako da Pristupni savet ima ceremonijalnu ulogu – zvanično saopštava ime novog monarha.

Biće prisutni članovi Tajnog veća (političari koji formalno savetuju monarha), a sam događaj je podeljen na dva dela. Čarls će prisustvovati samo drugom delu.

Prvo se kraljica proglašava mrtvom, čita se ime novog vladara i potpisuje se dokument koji će potom biti pročitan sa balkona Bakingemske palate, ali i u Belfastu, Kardifu i Edinburgu.

U drugom delu će kralj Čarls izneti svoju deklaraciju.

Ipak, krunisanje se ne očekuje u skorije vreme. Podsetimo, kraljica Elizabeta je krunisana u junu 1953. godine, odnosno 16 meseci nakon smrti njenog oca, kralja Džordža Šestog.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()