Uspostavljen saobraćaj ispred Vlade Srbije posle protesta

Ulice Nemanjina i Kneza MIloša ponovo prometne

11.08.2024. 21:07
  • Podeli:
protest litijum bg-66b90b83a8994.webp Foto: TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

Protest manje grupe ljudi koja se protivi najavi iskopavanja litijuma i kompaniji Rio Tinto završen je večeras ispred Vlade Srbije, a saobraćaj u Nemanjinoj i ulici Kneza Miloša je normalizovan.

Učesnici protesta, koji su se okupili oko 18.00 časova, kao razlog naveli su nezadovoljstvo zbog hapšenja i izricanja prekršajnih kazni trojici aktivista koji su sinoć učestvovali u blokadama železničkih stanica "Prokop" i "Novi Beograd". 

Okupljenima su se obratili predstavnici neformalne organizacije "Sviće" i "Ne damo Jadar" i rekli da će sutra uložiti žalbe na presude Prekršajnog suda u Beogradu izrečene aktivistima Nikoli Ristiću, Ivanu Bijeliću i Jevđeniju Julijanu Dimitrijeviću i da će rok da ih puste biti do srede.

Ranije danas ispred Policijske uprave za Grad Beograd u Bulevaru Despota Stefana okupila se manja grupa ljudi, koja je, kako su rekli, došla da pruži podršku privedenima posle sinoćnjih protesta protiv najave iskopavanja litijuma i kompanije Rio Tinto.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je ranije danas da je posle sinoćnjeg protesta, privedeno 14 lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična dela. 

Dodao je da su tri lica privedena zbog sumnje da su izvršili prekršaje, a dva lica koja su strani državljani.

"Biće podnete krivične prijave i prekršajne prijave za sve počinioce tih dela", rekao je Dačić.

Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović izjavila je da su tri osobe privedene tokom demonstracija protiv iskopavanja litijuma i da je za dve doneta odluka o kazni zatvora od 30, a za treću 40 dana.

Ristanović je za Tanjug rekla da su te tri osobe optužene za narušavanje javnog reda i mira drskim i bezobzirnim ponašanjem. 

Takođe, Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu naložilo je pripadnicima MUP-a da identifikuju sva lica koja su sinoć na mostu Gazela, kako se sumnja, izvršila  krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu i da protiv njih podnesu krivične prijave.

Jednom licu koje je učestvovalo u izvršenju pomenutog krivičnog dela određeno je zadržavanje do 48 sati, u kom roku će biti privedeno u Više javno tužilaštvo na saslušanje. 


    
    
    

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()