Ciklon Boris ruši sve pred sobom: Broj žrtava poplava u centralnoj i istočnoj Evropi povećan na 15

Samo u Češkoj je evakuisano više od 12.000 ljudi, a četvrtina domaćinstava je ostala bez struje

16.09.2024. 13:23
  • Podeli:
poplava poplave u evropi, 16 sept 2024 - foto Reuters (1)-66e814842c3d0.webp Foto: Reuters

Broj žrtava poplava u centralnoj i istočnoj Evropi koje je doneo ciklon Boris povećao se na 15, a reč je o najgorim poplavama u poslednje dve decenije na području od Austrije do Rumunije. U Češkoj je evakuisano više od 12.000 ljudi, a četvrtina domaćinstava je ostala bez struje, navodi Rojters. 

U Rumuniji su poplave proteklog vikenda odnele šest života, dok su u Austriji stradali vatrogasac i dvojica muškaraca od 70 i 80 godina. Poljska agencija PAP javila je da je u Poljskoj pet osoba poginulo u poplavama. U Češkoj Republici jedna osoba je izgubila život usled nevremena, rekao je policijski zvaničnik. 

Ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter izjavio je da je vlada u Budimpešti potpuno spremna za porast vodostaja Dunava i njegovih pritoka i da je 12.000 vojnika u pripravnosti za pružanje pomoći.

Za porast vodostaja Dunava priprema se i slovačka prestonica Bratislava.

U Austriji su tokom noći nivoi reka opali, ali su zvaničnici najavili drugi talas kiša i poplava. 

Pogranične oblasti između Češke Republike i Poljske teško su pogođene proteklog vikenda, a obilne kiše izazvale su rušenje mostova i veliku matarijalnu štetu i primorale stanovništvo na evakuaciju.

Dok se reke u toj pograničnoj oblasti danas polako povlače, razmere poplava su sve vidljivije u velikim gradovima.

Gradonačelnik poljskog grada Vroclava, Jacek Sutrik, izjavio je da se vrh poplavnog talasa očekuje u sredu.

U Češkoj Republici, reka Morava je poplavila oko 70 odsto grada Litovela, 230 kilometara istočno od Praga, a u Ostravi, na severoistoku Češke, zbog poplava su zatvoreni elektrana i dva hemijska postrojenja.

Mihal Pisko, gradonačelnik poljskog grada Klocka nadomak granice sa Češkom, izjavio je da se voda povukla, ali da je pomoć i dalje potrebna.

"Potrebna nam je flaširana voda i suva hrana jer smo otvorili punkt za ljude evakuisane iz poplavljenih oblasti", rekao je on za televiziju RMF FM i naveo da deca neće ići u školu do kraja nedelje.

Polovina grada trenutno nema struju.

Poljska ministarka prosveta Barbara Novacka izjavila je da je zatvoreno oko 420 škola u četiri pokrajine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()