Čuvaju nas od klimatskih promena: Nemci pronašli način kako da se spasu tresetišta

Porast temperature i ljudsko delovanje isušuju ove ekosisteme, a izmenjeni uslovi bi mogli da dovedu i do toga da tresetišta postanu problem

Autor: Srđan Ristić
19.04.2023. 22:00
  • Podeli:

Tresetišta su vrsta vlažnih staništa koja imaju važnu ulogu u sprečavanju i ublažavanju efekata klimatskih promena, očuvanju biodiverziteta, umanjivanju rizika od poplava i obezbeđivanju vode za piće. Međutim, porast temperature i ljudsko delovanje isušuju ove ekosisteme. Izmenjeni uslovi mogli bi da dovedu i do toga da tresetišta promene ulogu i postanu problem. U Nemačkoj su našli način kako da ih spasu.

Nemačka vlada je usvojila strategiju za zaštitu i ponovno vlaženje tresetišta u predelima oko 60 kilometara severoistočno od Berlina. U regionu koji je sve više pogođen sušama, radna grupa za zaštitu klime „Klimamur Brandenburg“ počela je da potapa nekadašnje tresetište u novembru 2022. godine i od tada je nivo vode podignut za 40 centimetara.

"Ovo je zaista dobar treset, još se uopšte nije raspao. Tačno se vide delovi biljke koja je bila ranije, a to je upravo ono  što je treset. To nije peskovito zemljište ili nešto slično, već se najvećim delom sastoji od organske materije. U osnovi je čisti ugljenik. A kada više nema vode i u njega uđe vazduh, on diše, a zatim se oslobađaju gasovi staklene bašte. A to se dešava kada se treset isuši", kaže Kristina Grec, generalni direktor inicijative.

Tresetišta skladište velike količine ugljenika i mogu da imaju važnu ulogu u smanjivanju emitovanja gasova staklene bašte. Međutim, samo netaknuti ekosistemi mogu biti saveznici u borbi protiv klimatskih promena. U Nemačkoj je više od 90 odsto tresetišta isušeno i sada čak emituju gasove koji utiču na zagrevanje planete. Prema navodima nemačke vlade, isušene močvare su odgovorne za oko 7,5 odsto ukupne emisije gasova staklene bašte, dok pokrivaju samo dvadeseti deo teritorije Nemačke.

Na primer, u Brandenburgu močvare ispuštaju 6,4 miliona tona CO2 svake godine. To je mnogo, to je više od celokupnog saobraćaja u Brandenburgu. To znači da kada prestanemo da prerađujemo ugalj, kada više ne bude uglja, močvare će ovde biti najveći emiteri CO2.

Nemačka je obećala da će smanjiti emisije gasova staklene bašte za više od 50 odsto do 2030. u poređenju sa nivoima iz 1990. Vlada takođe teži da zemlju pretvori u karbonski neutralnu do 2045. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()