Da li je 'beli čovek' konačno shvatio da Amazon zaista predstavlja pluća planete Zemlje?

Skoro petina amazonske divljine je uništena, ako se nešto ubrzo ne preduzme – rizikujemo ekološku katastrofu globalnih razmera

Autor: Mersad Sijarić
13.08.2023. 21:39
  • Podeli:

Raoni Metuktire je poglavar plemena Kajapo, koje živi na rubu najveće prašume na svetu – Amazona. Oni ne žive tu svojom voljom – nego je taj rub došao njima.

Godine deforestacije, ilegalnog rudarenja, širenja plantaža soje i stočarskih rančeva, pa čak i hladnokrvna ubijanja pripadnika plemena koji im se protive – doveli su njegov narod do opasne tačke.

"Ne razumem zašto beli čovek tako tvrdoglavo nastavlja da radi ove stvari. Ne znam zašto nas ne slušaju...", poglavar tog domorodačkog naroda.

Naučnici tu tačku zovu – tačkom bez povratka. Već je uništena skoro petina amazonske divljine. Rančevi i plantaže isušuju reke, dok ih ilegalni rudnici redovno zagađuju. Ukoliko se nešto ubrzo ne preduzme po tom pitanju, rizikujemo ekološku katastrofu globalnih razmera.

Zbog toga su se predstavnici osam zemalja koje dele teritoriju Amazona sastali na samitu u Brazilu, kako bi potpisali deklaraciju o zaštiti Amazona. Jedna od stvari koje su tražili je naravno – novac.

"Nije Brazil taj kome je potreban novac. Niti Kolumbija, niti Venecuela. Priroda je ta kojoj moraju da plate za 200 godina industrijskog razvoja. Priroda je ta kojoj treba finansiranje", ističe predsednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva.

Pojedine zemlje zameraju i predsedniku Kolumbije što je pokrenuo kampanju zaustavljanja naftne eksploatacije na području prašume, a posebno Brazil koji je pronašao potencijalno ogromno naftno nalazište u blizini reke Amazon.

Prvi plan je bio da sve zemlje na samitu pristanu na zajednički plan kojim bi se ilegalna seča šuma zabranila do 2030. godine. Međutim, zbog nesuglasica, pristali su samo na pojedinačne planove za svaku zemlju.

To je nešto što kritičari ovog sporazuma navode kao veliku smetnju daljem razvoju, ali ono što je nesumnjivo tačno je da sada po prvi put nakon dugo vremena postoji zajednički osećaj hitnosti u lečenju "pluća planete Zemlje".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()