Da li nas čeka najtoplija zima ikada?

Najtoplija zima bila je pre šest godina, a prošle godine je bila treća najtoplija ikada

27.12.2023. 08:13
  • Podeli:
beograd zima vreme Strahinja AćimovićTanjug-65805b8ac52c9.webp Foto: Strahinja AćimovićTanjug

Temperature u Srbiji danas bi mogle da dostignu i 18 stepeni Celzijusa, a prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda i narednih sedam dana biće natprosečno toplo.

Iako ova zima pretenduje da bude jedna od najtoplijih, trenutno tu titulu nosi zima iz 2007. godine, piše 24sedam.

Naime, otkako je 1888. godine započeto merenje temperature vazduha u Srbiji, najtoplija zima bila je 2006/2007 kada su zabeležene srednje vrednosti od čak 7,5 stepeni Celzijusovih.

Međutim, ljubitelje snega će zabrinuti činjenica da je 7 od 10 najtoplijih zima došlo upravo nakon 2000. godine, a takav trend je i u Evropi.

U prilog tome govori i činjenica da je upravo prošla zima 2022/2023 bila treća najtoplija u Srbiji. Sem prve koju smo pomenuli, toplija je bila jedino zima 1950/1951 godine i to tričavih 0,01 stepen Celzijusov.

Inače, meteorološka zima razlikuje se od kalendarske i traje od 1. decembra do 28. februara.

Što se tiče najhladnije zime, ona je zabeležena 1891. godine sa prosečnom temperaturom vazduha od minus 4,5 stepeni Celzijusovih.

Inače, najtoplije zime često donose prijatno vreme za ljude, ali mogu imati negativan uticaj na poljoprivredu i prirodu.

Nedostatak padavina i snega može dovesti do suše i problema u snabdevanju vodom, kao i smanjenja nivoa reka i jezera.

Važno je napomenuti da, iako su ove zime bile izuzetno tople u odnosu na prosečne vrednosti, Srbija i dalje može imati hladne i snežne zime, posebno u planinskim regionima kao što su Kopaonik ili Zlatibor. Vremenski uslovi mogu se menjati iz godine u godinu, pa je uvek dobro biti pripremljen za različite vremenske uslove tokom zime.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()