Dan planete Zemlje: Sedam vračarskih škola zasadilo po svoju sadnicu crnog jasena

Kažu da su zadovoljni i srećni što podsticanje očuvanja životne sredine nije prestalo nego traje i prenosiće se kroz generacije.

Autor: Srđan Ristić
22.04.2024. 20:04
  • Podeli:

Počeo je 1970. u Americi, a ubrzo se proširio na ceo svet.

Dan planete Zemlje je događaj čiji je cilj da istakne važnost zaštite životne sredine. Povodom tog dana, opština Vračar organizovala je akciju - Jedna škola jednako jedno drvo, kojom želi da podseti sve na važnost očuvanja prirode.

Deca iz svih sedam osnovnih škola na Vračaru zasadila su po jednu mladu sadnicu crnog jasena. Najmlađi su bili oduševljeni akcijom.

Kažu da su zadovoljni i srećni što podsticanje očuvanja životne sredine nije prestalo nego traje i prenosiće se kroz generacije. 

Ovakva pozitivna razmišljanja deca imaju, jer im se o značaju drveća i šuma govori još od obdaništa, navode nastavnici.

"Sinoć sam bila na jednoj lepoj predstavi u Ateljeu 212, baš se zove "Zasadi drvo", gde Branimir Brstina kaže - "U životu je važno sagraditi kuću i posaditi drvo". E ova deca su sad posadila drvo, ali se nadam da niko neće izgraditi kuću ovde, na ovoj poljani i da će ovo drveće porasti i biti veliko jednog dana", kaže za UNU Nevena Vlajić, nastavnica geografije OŠ "Svetozar Marković".

Ova beogradska opština svake godine ekološkim akcijama obeležava ovaj dan i uvek polazi od činjenice da na mladima svet ostaje.

"Naš je cilj da podignemo svest, jer kod dece, najbolje to ide kod dece. Deca mala najbolje razumeju kako ćemo mi čuvati našu planetu i mi danas simbolično 7 stabala - 7 osnovnih škola sadimo ovde i pričamo o ekologiji, pričamo kako treba čuvati planetu Zemlju. Pričamo o neodgovornosti onih starijih", kaže Dragi Lukić, član veća opštine Vračar zadužen za obrazovanj

Svako zasađeno drvo dobilo je pločicu sa obeležjem škole, kao vid uspomene na dobro obavljen zadatak. To je samo prvi deo posla, a gradskom zelenilu i komšijama ostaje da brinu o mladim sadnicama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()