Deca u Barseloni stiču naviku vožnje bicikla još od malih nogu

Biciklistički autobus ili 'Bicibus', kako je projekat lokalno poznat, omogućava stotinama dece da bezbedno voze bicikl do škole u konvoju, zauzimajući čitave ulice u drugom po veličini gradu u Španiji

Autor: Srđan Ristić
29.11.2022. 21:42
  • Podeli:

U cilju smanjenja zagađenja vazduha, ali i usađivanja zdravih navika deci od malih nogu, Barselona je osmislila, takozvani biciklistički autobus, koji podstiče decu da na bezbedan način, u grupi, idu biciklom do škole.

Biciklistički autobus u Barseloni ili "Bicibus", kako je projekat lokalno poznat, omogućava stotinama dece da bezbedno voze bicikl do škole u konvoju, zauzimajući čitave ulice u drugom po veličini gradu u Španiji.

Osmogodišnja Lena se svakog petka pridružuje ruti sa svojim ocem, koji je jedan od volontera koji se staraju da deca budu bezbedna na putu.

"Bezbedno je, a i potpuno drugačije. Njoj je motivacija da bude deo grupe. Budi se radosna i to uvek mogu da iskoristim kao izgovor da skoči iz kreveta. Ona zaista uživa u tome", ističe "Bicibus" volonter i roditelj Pablo Antiko.

Na putu ih obezbeđuju policija Barselone i budni roditelji, koji se pridružuju konvoju. Organizatori procenjuju da se više od 700 ljudi pridružilo različitim rutama tokom školske 2020. – 21. godine, što znači da su oni za to vreme oko 15.000 puta vozili bicikle do različitih škola u Barseloni.

Projekat biciklističkih autobusa takođe ima za cilj da podstakne dugoročne navike održivog prevoza među korisnicima.

"Očekujemo da će deca koja učestvuju u 'Bicibusu' više voziti bicikle i kada odrastu. Imaće bolje navike, održivije navike prevoza, a mislimo da će to promeniti i način putovanja čitavih porodica", kaže Đordi Honi Roses, istraživač na Institutu životnu sredinu i tehnologiju Univerziteta u Barseloni.

Projekat koji predvode građani, uz podršku Gradskog veća Barselone, počeo je u martu 2021. godine, sa jednom rutom u naselju Saria. Sada ima 15 ruta, a poslužio je i kao inspiracija je slične projekte u škotskom gradu Glazgovu i Portlandu u Sjedinjenim Američkim Državama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()