Dugo toplo leto ili nastavak oluja: Kakvo nas vreme očekuje u narednih mesec dana

Leto će se protezati i kroz septembar

09.08.2023. 13:39
  • Podeli:
Tan2023-07-1614385122_3 palic leto vreme vrucina vladimir sporčić-64b781bd87886.webp Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog saveza RHMZ, otkrio je kakva nas vremenska prognoza očekuje narednih dana.

Do kraja sedmice sunčano i toplo

„Pred nama je jedan lep period uz prolazno naoblačenje sutra koje bi ponegde uslovilo slabu kišu. Do kraja sedmice bi bilo sunčano i toplo uz maksimalnu temperaturu od 30 stepeni uz prijatna jutra. Sledeće sedmice bi se nastavio topli period, tako da bi od tad imali 30 do 35 stepeni. Sve u svemu vraća se leto posle ovog malog osveženja“, rekao je Mihajlović.

U toku sutrašnjeg dana na području Srbije očekuje se sveže jutro, a tokom dana promenljivo oblačno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, najavio je i RHMZ. Vetar slab do umeren, severni i severozapadni sa najnižom temperaturom od 11 do 16 °C, najviša od 23 do 27 °C. U Beogradu jutro sveže, tokom dana promenljivo oblačno, pre podne kratkotrajna kiša, a sredinom dana i posle podne i lokalni pljuskovi uz mogućnost grmljavine, a vetar slab, severni i severozapadni sa nanižom temperaturom od 13 do 16 °C, najviša oko 25 °C, dodaje se u saopštenju.

Prema prognozi za narednih nedelju dana, u Srbiji će vreme biti pretežno sunčano, samo u petak u brdsko-planinskim predelima, uz promenljivu oblačnost, kada se tek ponegde očekuje kratkotrajna kiša ili lokalni pljusak sa grmljavinom, preneo je Tanjug.

Topao septembar, iznad proseka

A onda se leto nastavlja i prema Mihajlovićevim najavama – proteže i kroz septembar.

„Ono što ukazuju ove mesečne prognoze je da bi septembar bio nešto topliji od proseka. Takođe i prosečno vlažan. Sa druge strane treba znati da je septembar jedan od suvljih meseci u godini. Dakle, prosek je negde između 40 i 45 milimetara za Beograd“, rekao je Mihajlović gostujući u jutarnjem programu Kurir televizije.

Po sezonskoj prognozi RHMZ septembar će u većem delu Srbije topliji i prosečno vlažan, a u zapadnoj, jugozapadnoj i južnoj Srbiji topliji i suvlјi. Najavljen je nastavak kasnog leta u prvoj polovini septembra.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24ºC.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()