Dugoročna prognoza UNA meteorologa: Ledena sedmica pred nama, košava ruku pod ruku s mrazom

Sunčana, ali veoma hladna sedmica je pred nama

06.02.2023. 11:59
  • Podeli:
vremenska prognoza,vreme, zima Pixabay-63e0dd6556dfa.webp Foto: Pixabay

Pred građanima Srbije je hladna sedmica, ali sa intervalima sunca. Oni kojima zima prija, sigurno će se obradovati pravim zimskim danima, kojih ove zime nije bilo u tolikoj meri.

Ove sedmice očekuju nas i ledeni dani, a to znači i da su pred nama dani kada maksimalna temperatura neće preći nula stepeni Celzijusa. Ovakvo vreme biće karakteristično za mnoge gradove širom Srbije, kaže meteorolog UNA televizije Srđan Ristić.

Prema dugoročnoj prognozi koju nam donosi naš meteorolog tokom ponedeljka u Vojvodini  i centralnim predelima preovladavaće pretežno sunčano vreme uz prolaz visokih i srednjih oblaka, dok će u predelima južno od Save i Dunava biti znatno oblačnije.

“Veoma slab sneg se može očekivati na jugu i jugozapadu zemlje. Temperatura će biti prava zimska, minimalna dnevna na severu oko -6 stepeni, dok na jugu Srbije i do -10. Najviša dnevna neće biti mnogo viša, do 1-2 stepena u Vojvodini i regionu Beograda, ali u većini predela ispod nule”, ističe Ristić.  

Na Kopaniku i na višim planinama ujutru i uveče i do blizu -20. Nastavlja da duva hladni severni vetar, koji je “kriv” za ove niske temperature, mada će biti znatno slabiji, nego što je duvao za vikend. Sa nešto jačim udarima vetra susrešće se građani na jugu zemlje i to na planinama.

“Pri ovako niskim temperaturama obavezno nosite šal i prekrivajte disajne organe”, savet je meteorologa UNA televizije.

Drugi dan sedmice obeležiće vreme slično ponedeljku, ali će u utorak u Srbiji biti potpuno bez padavina. Najvedrije biće u Šumadiji i Vojvodini, dok će na jugu biti umereno do pretežno oblačno vreme.

Jutarnja temperatura u većini predela oko -6 stepeni, dok na višim nadmorskim visinama i ispod -15. U najtoplijem delu dana, ne mnogo toplije, do nule ili do stidljivog 1 stepena u plusu. Što se tiče vetra, pretežno mirno sa slabim vetrom, prognoza je našeg meteorologa.  

Sredina nedelje biće sunčana i hladna. Ponegde na zapadu i jugozapadu sa više oblaka, ali bez kiše i snega. Minimalna temperatura oko -5, a najviša dnevna i do 3 stepena na severu, u okolini Sombora i Subotice, dok na drugim mestima do 0 i uglavnom ispod te vrednosti.

Košava pred vikend

Prema rečima meteorologa Srđana Ristića, druga polovina nedelje donosi nešto višu temperaturu, ponegde i do 4 ili 5 stepeni u toku dana, ali zato jutra i dalje veoma hladna. 

U četvrtak počinje da duva košava, pa će subjektivni osećaj biti da je hladnije, međutim košava spada u južne vetrove tako da ona najavljuje porast temperature u regionu.

U petak se već očekuje slabljenje vetra i u košavskom području.

“Zadržava se pretežno sunčano vreme sa slabim vetrom i za vikend, tako da je dobar izbor izabrati najbližu planinu za kratak predah, jer nas tamo očekuju verovatno idealni uslovi za skijanje i odmor na planini”, poručuje Ristić.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()