Dugoročna prognoza za novembar: Snega ni na vidiku, vreme će nas sve iznenaditi

Miholjsko leto će trajati puno duže nego što smo mislili.

25.10.2022. 15:05
  • Podeli:
jesen pixabay (3)-1665900411216.webp Foto: Pixabay

Kao što je RHMZ najavio, do kraja meseca nas očekuje pravo Miholjsko leto, sa temperaturama koje će ići i do 23 stepena Celzijusa, o čemu svedoči i današnji dan u kome će se ponegde temperatura popeti i do 27 stepeni, koliko je danas već izmereno u Zaječaru, dok je u Negotinu bilo dva stepena niže. U Beogradu je danas u 14 časova bilo prijatnih 20 stepeni.

Meteorolog Marko Čubrilo prognozirao je da će ovako toplo vreme ostati sve do sredine novembra.

POSLE DANAŠNJEG PROLAZNOG NAOBLAČENJA SLEDI DUŽI PERIOD DOMINACIJE ANTICIKLONA KOJI ĆE POTRAJATI BAREM DESETAK...

Objavljuje Marko CubriloUtorak, 25. listopada 2022.

Za danas Čubrilo najavljuje prolaznu slabu kišu, ali na svojoj Fejsbuk stranici najavljuje da će vreme u prvih nekoliko dana novembra, pod uticajem anticiklona ostati stabilno, suvo i toplo vreme.

„Dnevni maksimumi će se uglavnom kretati od +14 do +21 stepen Celzijusa, što je i dalje iznad proseka. Kako se dan sve više skraćuje, a anticikon donosio statičnu atmosferu treba očekivati pojavu magle koje bi se ponegde u nizijama i kotlinama mogla zadržati i veći deo dana te bi u tim predelima dnevni maksimum bio oko +12 stepeni Celzijusa", najavljuje Čubrilo.

Prema njegovoj prognozi iako stižu tople noći, one će biti relativno tople za ovaj deo godine, pa će se najniža noćna temperatura kretati između +3 i +11 stepeni Celzijusa. Ne očekuju se mrazevi, osim na višim planinama.

"U ovom momentu sve do sredine novembra dugoročni proračuni GFS i ECMWF nemaju signal za jače pogoršanje, padavine i zahlađenje. Videćemo kako će se taj signal kretati narednih dana jer su ovo dugoročne projekcije i vrlo su nepouzdane. Uostalom dugoročni GFS je pre oko nedelju dana za početak novembra ima najavu jačeg zahlađenja ali od tog neće biti ništa", piše Čubrilo koji najavljuje u svojoj dugoročnoj prognozi zimu pred nama kao "jaču nego prethodne dve", ali zapravo pravu zimu, onakvu kakva treba da bude, bez velikih hladnoća ili padavina.

Ove sezone PDO index će najverovatnije ponovo biti pozitivan kao i proteklih nekoliko zima i takvo stanje ovog indexa povećava šansu za relativno toplu zimu nad našim delom Evrope, piše Čubrilo.

"Sve to bi rezultovalo prosečnim temperaturnim odlikama tokom većeg dela zime uz povremene periode padavina koje bi ka nama dolazile sa jugozapada preko ciklonskih aktivnosti koje bi se premeštale preko Sredozemlja od zapada ka istoku", zaključuje Čubrilo.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()