Džabe planetarni samit: Sva obećanja data na COP28 nedovoljna da se ograniči globalno zagrevanje

Do sada se 130 zemalja složilo da utrostruči obnovljive izvore i udvostruči stopu poboljšanja energetske efikasnosti

10.12.2023. 12:13
  • Podeli:
klimatske-promene-globalno-zagravanje-sunce-vrucine-fotopixabay.jpg Foto: Pixabay

Brojna nova obećanja data na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju, od utrostručenog povećanja obnovljivih izvora energije do smanjenja emisije metana, neće biti dovoljna da bi se ograničilo globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa, saopštila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Do sada se 130 zemalja složilo da utrostruči obnovljive izvore i udvostruči stopu poboljšanja energetske efikasnosti, a 50 kompanija koje proizvode naftu i gas je saglasno da se smanje emisije metana do 2030. godine, prenosi Rojters.

Ako bi svi ispunili prihvaćene obaveze to bi smanjilo globalnu emisiju štetnih gasova sa efektom staklene bašte za 4 milijarde metričkih tona ugljen-dioksida do 2030. godine, navedeno je u analizi IEA.

Dodaje se da je to otprilike trećina smanjenja emisije štetnih gasova koju bi bilo neophodno postići u narednih šest godina kako bi se zagrevanje ograničilo na 1,5 stepena Celzijusa, kao što je dogovoreno Pariskim sporazumom iz 2015. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()